Wijnbeschrijving - Proefnotities

82. Dom de Brizé Cuvée 2015
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

82. Rosé de Loire Cuvée 2011
Domaine de Brizé

Regio en de bodem:
Domaine de Brizé is sinds 1755 een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de productie van Loirewijnen. In 1989 wordt het door Luc Delhumeau en Line Vazel – Delhumeau, beide Oenologue, op moderne wijze opnieuw opgezet. Dit betekent dat men een studie aan een hogeschool heeft afgerond wat een vervolgopleiding is op de opleiding tot wijnproducent, waarbij men leert een wijn op basis van de chemie een optimale samenstelling te laten krijgen, alsmede op basis van de veroudering op eiken houten vaten en rijping op de fles. Vanaf 2000 is de bedrijfsvoering volledig biodynamisch en als zodanig door de organisatie TERRA VITIS gecertificeerd.
Met zoveel traditie, kennis en bevlogenheid in dit familiebedrijf zal het niet verbazen dat men hier jaar na jaar een zeer hoge kwaliteit in hun wijnen weet te realiseren met respect voor het milieu en oog voor duurzaamheid.

Druivenrassen:
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Golleau.

Wijnbereiding:
Bij deze rosé de Loire wordt de oogst van de Gamay en Golleau direct geperst en het volume Cabernet Franc/Sauvignon na 24 uur gisten op de most afgetapt, hetgeen het “bloeden” van de most wordt genoemd (saigner).
De basis wordt gevormd door de vier druivenrassen separaat te vinifiëren. De assemblage van de nieuwe sepagewijnen wordt in overleg binnen de familie bepaald. Het direct persen van de oogst levert nauwelijks roze gekleurd sap op. Het op de most meegistende volume Cabernet daarentegen ontrekt relatief veel kleur-, geur- en smaakstoffen aan de gistende most en drukt daarmee dominant haar stempel op het karakter van de rosé.
De wijn wordt een halfjaar na de oogst op het domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
2 jaar.

Proefnotities:
Aroma’s van vers rood zomerfruit, bosfruit en tonen kersen en braam. Een mooi droog en toch nog romig karakter. Stevige afdronk vol nuance. Mooie balans.

Schenktemperatuur:
10 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Zeebanket, schaaldieren, salades, gerookte / gegrilde paling of zalm, pasta’s, gegrild (lams)vlees eventueel met kerrie gekruid, aperitief

Afname 1-11 flessen: €6,27 (inclusief btw: €7,59)
Afname 12 flessen of meer: €5,75 (inc btw: €6,96)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!