Wijnbeschrijving - Proefnotities

80. Dom de Brizé Crémant de Loire Traditionel
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

80. Saumur Blanc Brut Cuvée Méthode Traditionnelle
Domaine de Brizé

Regio en de bodem:
Domaine de Brizé is sinds 1755 een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de productie van Loirewijnen. In 1989 wordt het door Luc Delhumeau en Line Vazel – Delhumeau, beide Oenologue, op moderne wijze opnieuw opgezet. Dit betekent dat men een studie aan een hogeschool heeft afgerond wat een vervolgopleiding is op de opleiding tot wijnproducent, waarbij men leert een wijn op basis van de chemie een optimale samenstelling te laten krijgen, alsmede op basis van de veroudering op eiken houten vaten en rijping op de fles. Vanaf 2000 is de bedrijfsvoering volledig biodynamisch en als zodanig door de organisatie TERRA VITIS gecertificeerd.
Met zoveel traditie, kennis en bevlogenheid in dit familiebedrijf zal het niet verbazen dat men hier jaar na jaar een zeer hoge kwaliteit in hun wijnen weet te realiseren met respect voor het milieu en oog voor duurzaamheid.

Druivenrassen:
Chenin Blanc 80%, Chardonnay 20%.

Wijnbereiding:
Deze Saumur Blanc Brut wordt in jaargangen gemengd en voert op de fles dus geen oogstjaar.
De basis wordt gevormd door de beide druivenrassen separaat te vinifiëren. Deze nieuwe sepagewijnen worden gemengd, ook met andere oogstjaren. Aan deze basis wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 7 bar. Ook vormt zich in deze 18 maanden vrij veel depot.
Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en dit verwijderde volume aangevuld (dosage).
Bovenstaande werkwijze is de “Méthode Traditionnelle”.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Een zachte fijne mousse. Aroma’s van bloemen en blank fruit. Een mooi droog karakter. Vitale tonen van blank rijp fruit in de lange afdronk vol nuance. Mooie balans.

Schenktemperatuur:
7 tot 9 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, zeebanket, oesters, gerookte zalm, tapas, eigerechten, sushi, Thaise hapjes, zachte kazen.

Afname 1-11 flessen: €9,17 (inclusief btw: €11,10)
Afname 12 flessen of meer: €8,40 (inc btw: €10,16)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!