Wijnbeschrijving - Proefnotities

17. "Ch.les Croisille" 2016 Cuvée Chardonnay
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

17. Sec Cuvée 2009
Château Les Croisille
Cahors


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Les Croisille liggen op het eerste plateau, rond het zeer kleine dorpje Fages, op 20 km afstand van de departementshoofdstad Cahors. De bovenlaag van de wijngaarden bestaan uit kleihoudende kiezelgronden. De onderlaag wordt gevormd door arme, kalkhoudende plateaus. Uitstekend geschikt voor de wijndruif en verder voor vrijwel niets. Hiermee wordt de basis gelegd voor de “zwarte wijnen” uit de Cahors waar alleen een wijnwetgeving voor rode wijnen van toepassing is. Tegenwoordig treft men steeds vaker genuanceerde complexe wiite wijnen en donker gekleurde rosé aan. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken van de wijngaarden van Château Les Croisille is 25 jaar.

Château Les Croisille:
Cécile en Bernard Croisille bezitten met “Château Les Croisille″ 13 ha. wijngaarden in de Cahors. Hoewel de wijnbereiding zeer traditioneel is weet men hier met de voor de Cahors markante druif de Auxerrois (=Malbec, Cot), aangevuld met een klein percentage van de doorgaans soepele Merlot een jong drinkbare fruitige cuvéewijn te produceren. Vanaf 1999 maakt men hier een topwijn “DIVIN”van alleen de Auxerrois waarin het succes van het streven naar een hoge kwaliteit bijzonder goed in tot uitdrukking komt, onderstreept door de vele prijzen en eervolle vermeldingen.

Druivenrassen:
Chardonnay 100%.

Wijnbereiding:
Vanaf het oogstjaar 2009 is men op Château Les Croisille ook “Blanc Sec” gaan produceren, oftewel droge witte wijn. Deze wordt gemaakt van 100% Chardonnay. Intensief werken in de wijngaarden, het binnen het uur op de roestvrij stalen tanks opslaan van de oogst zijn de basis voor deze romige krachtige volle smaken in deze “Blanc Sec”
Het volle aroma heeft kenmerkend tonen abrikoos, tonen kruisbes en gedroogd gras.
Het snel opslaan van de oogst voorkomt oxidatie van de druiven en stelt men de hoge kwaliteit van de oogst veilig.
De vinificatie vindt plaats bij een zo laag mogelijke temperatuur en de rijping erna met intensief contact van het droesem. Hierdoor worden de aroma’s en smaken optimaal in de wijn bewaard. Zes maanden houtrijping maken het romige karakter van de wijn compleet.
De jonge witte wijn wordt geklaard met eiwit alvorens op het Château te worden gebotteld.

Bewaarpotentieel:
3 - 4 jaar.

Proefnotities:
Vol, krachtig en bovenal weelderig aroma en smaak. Romig van karakter. Dominant tonen abrikoos aangevuld met kruisbes en gedroogd gras. Een goede begeleider bij het diner. Plezierig frisse afdronk met een romig droog karakter.

Schenktemperatuur:
11 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, rauwkost, gebakken visgerechten, gebakken/gegrild blank vlees en blanke pasta’s.

Afname 1-11 flessen: €9,63 (inclusief btw: €11,65)
Afname 12 flessen of meer: €8,82 (inc btw: €10,67)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!