Wijnbeschrijving - Proefnotities

79. Dom Stirn Crémant d'Alsace Traditionel 2007
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

79. Crémant d’Alsace Brut Cuvée Traditionnel 2007
Domaine Stirn Elzas

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Stirn zijn gelegen op de hellingen rond het dorp Sigolsheim, 10 km ten Noordwesten van Colmar aan de voet van de Vogezen in het zuidelijke deel van de Elzas. De wijngaarden beslaan circa 10 ha met sterk wisselende bodemstructuren zoals: kiezel, kalk, klei en rood graniet. De eveneens sterk variërende druivenrassen binnen de AQC d’Alsace vinden in deze verscheidenheid aan bodemstructuren allen een optimale basis om topwijnen te kunnen voortbrengen. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden bedraagt 30 jaar.

Domaine Stirn:
Domaine Stirn is zes generaties lang een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de productie van Elzaswijnen. In 1820 door Jean-Baptiste Stirn begonnen en vandaag de dag zwaait Fabien Stirn met aan zijn zijde zijn vrouw Odile er de scepter. Beide Oenologue, het geen betekent dat men een studie aan een hogeschool heeft afgerond wat een vervolgopleiding is op de opleiding tot wijnproducent, waarbij men leert een wijn op basis van de chemie een optimale samenstelling te laten krijgen, alsmede op basis van de veroudering op eiken houten vaten en rijping op de fles. Met zoveel traditie, kennis en bevlogenheid in dit familiebedrijf zal het niet verbazen dat men hier jaar na jaar een zeer hoge kwaliteit in hun wijnen weet te realiseren.

Druivenrassen:
Pinot Blanc, Chardonnay en Pinot Noir.

Wijnbereiding:
Deze Crémant d’Alsace wordt niet in jaargangen gemengd en voert op de fles dus bij uitzondering een oogstjaar. De basis wordt gevormd door de jonge witte wijn direct na de alcoholische gisting 1 jaar houtrijping te geven. Aan deze basis wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 7 bar. Ook vormt zich in deze 36 maanden vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en dit verwijderde volume aangevuld (dosage).

Bovenstaande werkwijze is de “Méthode Traditionnelle”.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Een zachte fijne mousse. Volle aroma’s van bloemen en blank fruit met tonen vanille. Een mooie balans tussen de zachte genuanceerde smaken in de mond en droge tonen in de afdronk. Zacht-droog karakter.

Schenktemperatuur:
7 tot 9 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, zeebanket, oesters, gerookte zalm, tapas, eigerechten, sushi, Thaise hapjes, zachte kazen.

Afname 1-11 flessen: €10,35 (inclusief btw: €12,52)
Afname 12 flessen of meer: €9,49 (inc btw: €11,48)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!