Wijnbeschrijving - Proefnotities

77. Dom Stirn Pinot Noir 2007 Elzas
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

77. Rood Pinot NoirCuvée Prestige 2007
Domaine Stirn Elzas

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Stirn zijn gelegen op de hellingen rond het dorp Sigolsheim, 10 km ten Noordwesten van Colmar aan de voet van de Vogezen in het zuidelijke deel van de Elzas. De wijngaarden beslaan circa 10 ha met sterk wisselende bodemstructuren zoals: kiezel, kalk, klei en rood graniet. De eveneens sterk variërende druivenrassen binnen de AQC d’Alsace vinden in deze verscheidenheid aan bodemstructuren allen een optimale basis om topwijnen te kunnen voortbrengen. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden bedraagt 30 jaar.

Domaine Stirn:
Domaine Stirn is zes generaties lang een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de productie van Elzaswijnen. In 1820 door Jean-Baptiste Stirn begonnen en vandaag de dag zwaait Fabien Stirn met aan zijn zijde zijn vrouw Odile er de scepter. Beide Oenologue, het geen betekent dat men een studie aan een hogeschool heeft afgerond wat een vervolgopleiding is op de opleiding tot wijnproducent, waarbij men leert een wijn op basis van de chemie een optimale samenstelling te laten krijgen, alsmede op basis van de veroudering op eiken houten vaten en rijping op de fles. Met zoveel traditie, kennis en bevlogenheid in dit familiebedrijf zal het niet verbazen dat men hier jaar na jaar een zeer hoge kwaliteit in hun wijnen weet te realiseren.

Druivenrassen:
Pinot Noir 100%.

Wijnbereiding:
Hoewel de wijnwetgeving het niet voorschrijft wordt op Domaine Stirn alles met de hand geoogst, hetgeen al direct de eerste selectie betekent. Direct bij aankomst in de kelder worden de afgeritste druiven gekneusd en op de cuve opgevoerd voor de eerste gisting, die bij een zo laag mogelijke temperatuur plaatsvindt. Door het gisten bewegen de gekneusde druiven omhoog en vormen bovenop het gistende sap een dikke, schuimende laag, de “hoed” genoemd. Om een intens contact met de schillen te behouden wordt het gistende sap twee tot drie keer per dag door deze “hoed” gepompt. Hierdoor krijgt men een maximum aan kleur, aroma’s en smaken in de wijn. De tweede gisting vindt plaats in eiken houten vaten afkomstig uit de Bourgogne waarop tevens zes maanden houtrijping plaatsvindt. De wijn wordt gedeeltelijk geklaard en gedeeltelijk gefilterd waarna op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
5 - 7 jaar.

Proefnotities:
Robijnrode wijn met complex aroma van aardbei met tonen kersen en vanille. Lichte houttonen met mooi geronde tannine geven een soepel en fluweelachtig mondgevoel.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Tonijn, pasta’s, kalfsvlees, varkensvlees, gevogelte, klein wild, gegrild vlees.

Afname 1-11 flessen: €8,98 (inclusief btw: €10,87)
Afname 12 flessen of meer: €8,24 (inc btw: €9,97)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!