Wijnbeschrijving - Proefnotities

75. Dom Stirn Pinot Gris Cuvée 2006 Elzas
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

75. Sec Pinot Gris Cuvée 2006
Domaine Stirn Elzas

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Stirn zijn gelegen op de hellingen rond het dorp Sigolsheim, 10 km ten Noordwesten van Colmar aan de voet van de Vogezen in het zuidelijke deel van de Elzas. De wijngaarden beslaan circa 10 ha met sterk wisselende bodemstructuren zoals: kiezel, kalk, klei en rood graniet. De eveneens sterk variërende druivenrassen binnen de AQC d’Alsace vinden in deze verscheidenheid aan bodemstructuren allen een optimale basis om topwijnen te kunnen voortbrengen. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden bedraagt 30 jaar.

Domaine Stirn:
Domaine Stirn is zes generaties lang een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de productie van Elzaswijnen. In 1820 door Jean-Baptiste Stirn begonnen en vandaag de dag zwaait Fabien Stirn met aan zijn zijde zijn vrouw Odile er de scepter. Beide Oenologue, het geen betekent dat men een studie aan een hogeschool heeft afgerond wat een vervolgopleiding is op de opleiding tot wijnproducent, waarbij men leert een wijn op basis van de chemie een optimale samenstelling te laten krijgen, alsmede op basis van de veroudering op eiken houten vaten en rijping op de fles. Met zoveel traditie, kennis en bevlogenheid in dit familiebedrijf zal het niet verbazen dat men hier jaar na jaar een zeer hoge kwaliteit in hun wijnen weet te realiseren.

Druivenrassen:
Pinot Gris 100%.

Wijnbereiding:
Hoewel de wijnwetgeving het niet voorschrijft wordt op Domaine Stirn alles met de hand geoogst, hetgeen al direct de eerste selectie betekent. Direct bij aankomst in de kelder wordt de oogst in een pneumatische pers verwerkt door trapsgewijs de druk op te voeren. De eerste gisting, direct na het persen, gebeurt bij zo’n laag mogelijke temperatuur, rond de 5°C. De vinificatie wordt per persing gescheiden uitgevoerd. De temperatuur wordt hierbij geheel gecontroleerd en laag, rond de 16°C gehouden met opnieuw het oogmerk het maximum aan aroma’s en smaken in de wijn te behouden. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel dat hierbij ontstaat continu gemengd door middel van een roermechanisme. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen. De wijn wordt gedeeltelijk geklaard en gedeeltelijk gefilterd waarna op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
3 - 4 jaar.

Proefnotities:
Aroma’s van blank fruit zoals perzik en abrikoos met florale tonen en tonen honing. Een fris mondgevoel met onderliggend een klein romig zoetje. Mooie, zachte afdronk.

Schenktemperatuur:
9 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, salades, gerookte en/of gegrilde vis zoals paling en zalm, gevogelte, blank vlees met romige saus, stoofpot blank vlees

Afname 1-11 flessen: €7,52 (inclusief btw: €9,10)
Afname 12 flessen of meer: €6,89 (inc btw: €8,34)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!