Wijnbeschrijving - Proefnotities

13. "Château Belingard" 2012 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  

13. Moelleux 2009
Château Bèlingard
Bergerac


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Bèlingard zijn hoog gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac, vlakbij het dorp Pomport. De wijngaarden beslaan circa 90 ha kalkrijke kleigronden met als onderliggende laag een voor de Périgord streek kenmerkende goed waterdoorlatende zachte zandsteen. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 35 jaar hebben.

Château Bèlingard:
Château Bèlingard werd al in 1903 genoemd in de uitgave ″Bergerac et ses vins″ met 100 vaten rode en 50 vaten witte wijn. In 1980 nam de huidige Graaf De Bosredon het bedrijf van zijn vader over. Samen met zijn vrouw streven zij er naar ieder volgend jaar een iets betere wijn te produceren. Deze ambitie plaatst Château Bèlingard stevig in de top van kwaliteitsproducenten in de regio. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld.

Naast een groot exportvolume is ook de Franse handel van belang. De verkoop en proeverijen op het Château zijn een aanrader en in gezelschap van de Comte de Bosredon een waar plezier!

Druivenrassen:
Sauvignon 70%, Sémillon 30%,

Wijnbereiding:
Het licht zoete karakter van de wijn wordt op geheel natuurlijke wijze verkregen door de oogst enige weken uit te stellen waardoor de druiven extra suikers aanmaken en licht verschrompelen waarmee het volume vruchtvlees verminderd.
De oogst wordt direct bij aankomst in de kelder met een pneumatische pers geperst.
De vinificatie vindt plaats bij 17°C. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel dat hierbij ontstaat continu door een roermechanisme door de wijn gemengd. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen.
De gisting wordt gestopt door de temperatuur sterk te verlagen.
Voor het bottelen wordt de wijn geklaard en gefilterd.

Bewaarpotentieel:
3 jaar.

Proefnotities:
Een prachtige mix van het aroma van witte bloemen en fruitsnoepjes. Mooie balans in de smaak tussen zacht frisheid en ronde zoetheid van rijp blank fruit als abrikoos, perzik en peer. In de afdronk vitale tonen citrus.

Schenktemperatuur:
9 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, Oosters gekruide gerechten (Chinees, Indische en Thaise keuken), kerriegerechten, pittige (blauwe) kazen, fruitsalades van blank fruit, appelgebak.

Afname 1-11 flessen: €6,42 (inclusief btw: €7,77)
Afname 12 flessen of meer: €5,89 (inc btw: €7,12)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!