Wijnbeschrijving - Proefnotities

8. "Château Belingard" 2014 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  

08. Sec 2012 Château Bèlingard Bergerac


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Bèlingard zijn hoog gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac, vlakbij het dorp Pomport. De wijngaarden beslaan circa 90 ha kalkrijke kleigronden met als onderliggende laag een voor de Périgord streek kenmerkende goed waterdoorlatende zachte zandsteen. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 35 jaar hebben.

Château Bèlingard:
Château Bèlingard werd al in 1903 genoemd in de uitgave ″Bergerac et ses vins″ met 100 vaten rode en 50 vaten witte wijn. In 1980 nam de huidige Graaf De Bosredon het bedrijf van zijn vader over. Samen met zijn vrouw streven zij er naar ieder volgend jaar een iets betere wijn te produceren. Deze ambitie plaatst Château Bèlingard stevig in de top van kwaliteitsproducenten in de regio. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld.
Naast een groot exportvolume is ook de Franse handel van belang. De verkoop en proeverijen op het Château zijn een aanrader en in gezelschap van de Comte de Bosredon een waar plezier!

Druivenrassen:
Sauvignon 40%, Sémillon 40%, 20% Muscadelle.

Wijnbereiding:
De pneumatische pers verwerkt de oogst direct bij aankomst in de kelder. De eerste gisting, direct na het persen, gebeurt bij zo’n laag mogelijke temperatuur, rond de 5°C. De vinificatie van de drie druivensoorten wordt gescheiden uitgevoerd. De temperatuur wordt hierbij geheel gecontroleerd en tussen de 12°C en de 18°C gehouden waardoor opnieuw het maximum aan aroma’s in de wijn behouden blijft. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel dat hierbij ontstaat continu gemengd door middel van een roermechanisme. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen. De wijn wordt gedeeltelijk geklaard en gedeeltelijk gefilterd waarna op het château gebotteld.

Bewaarpotentieel:
2 - 3 jaar.

Proefnotities:
Een prachtige mix van het aroma van witte bloemen en Engelse snoepjes met tonen tropisch fruit. Mooie fris in de smaken, zacht mondgevoel met in de afdronk vitale tonen citrus.

Schenktemperatuur:
9 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, zeebanket, salades, gerookte en/of gegrilde vis zoals paling en zalm, diverse (geiten)kazen

Afname 1-11 flessen: €5,15 (inclusief btw: €6,23)
Afname 12 flessen of meer: €4,72 (inc btw: €5,71)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!