Wijnbeschrijving - Proefnotities

66. Demi-doux "CdesT" Réderis Ambre Grand Cru
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

66. Cuvée Réderis Ambre Cellier des Templeirs
Banyuls – Demi-doux

Regio en de bodem:
De wijngaarden van AOC Banyuls zijn hoog, allen op terrassen gelegen, aan de Middelandse Zee op de uitlopers van de Pyrenëen tegen de Spaanse grens. De wijngaarden beslaan 1.250 ha zeer arme grijze leisteengronden. Circa 6.000 KM muurtjes van leisteen ondersteunen deze terrassen. Diagonaal door de akkers aangebrachte goten zorgen voor een goede afwatering in geval van overvloedig regenwater. Dit buitengewoon pallet aan wijngaarden die aan de hellingen vasthaken vanaf de zee tot in het diepste achterland, maakt dat de “Cellier des Templiers” de rijkste alsook de meest verfijnde wijnen kan maken.

Cellier Des Templiers:
Cellier des Templiers groepeert in totaal 750 ondernemende wijnboeren, die samen goed zijn voor het bewerken van de 1.250 ha wijngaarden voor haar Banyuls en Coillioure wijnen, goed voor maar liefst 80% van de totale productie van deze beide AQC gebieden.

De wijnen van Cellier Des Templiers worden uitsluitend op wijn- en handelsbeurzen verkocht en zijn dus niet in de detailhandel verkrijgbaar.

Druivenrassen:
Grenache noir + Grenache gris 100%

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers. De alcoholische gisting heeft plaats bij een temperatuur van 18 tot 20°C en wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. De hoge kwaliteit van de oogst, en de standaard toevoeging van natuurlijke alcohol (mutage) maakt dat er een standaard deel van de suikers door het gist in alcohol werden omgezet en zo het percentage restsuiker en daarmee het zoete karakter van deze variant rond het gemiddelde is. Zo ontstaat een bijzondere zoete wijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN met een gemiddeld zoet karakter waardoor de toevoeging “Demi-doux” wordt gehanteerd.

De wijn wordt gedurende 24 maanden in kleine eikenhouten vaten en vervolgens in foeders in de koele kelders opgelegd.

Bewaarpotentieel:
10 - 20 jaar.

Proefnotities:
Amber kleurig met tonen oranje. Intense aroma’s van bijenwas, mokka, peren en vanille. volle smaak van gekonfijt klein fruit, aangevuld met kruidige tonen. Fijnen tannines, prachtige afdronk.

Schenktemperatuur:
10 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, eenden –of ganzenleverpaté (foie gras), gemarineerde vis, visschotels met steranijs en/of gekonfijte citrusvruchten, citroentaart, dessert met vijgencompote.

Afname 1-11 flessen: €23,83 (inclusief btw: €28,83)
Afname 12 flessen of meer: €21,84 (inc btw: €26,43)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!