Wijnbeschrijving - Proefnotities

72. Dom de Coyeux Cuvée 2010 Muscat de B de V
  Vorige pagina       Pagina Printen  

72. Cuvée Muscat B de V 2006
Domaine de Coyeux
Beaumes de Venise VDN

Regio en de bodem:
De wijngaarden van AOC Beaumes de Venise zijn hoog gelegen ten noorden van de plaats Carpentras in het zuidelijke deel van het Rhonedal. De wijngaarden beslaan 503 ha kalkrijke rode mergelgronden. Een glas Beaumes de Venise staat niet alleen voor weelderige frisheid en finesse maar ook voor een lange traditie van wijn maken die terug voert tot het begin van onze jaartelling.
De opbrengst per hectare bedraagt maximaal 30 hl.
Het nabij gelegen bergmassief Massif de Montmirail beschermt de wijngaarden tegen de mistral.
Het gebied heeft een Mediterraan klimaat.

Domaine de Coyeux:
Domaine de Coyeux beslaat 125 ha, waarvan 50 ha AOC Beaumes de Venise. Alle wijngaarden zijn gelegen aan de voet van het bergmassief “Dentelles de Montmirail” op een hoogte van 260 meter. Deze grote hoogte maakt dat de wijnen een opmerkelijke frisheid behouden naast de weelderige smaken van rijp blank fruit en honing.

Druivenrassen:
100% Muscat Blanc à petits grains

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers.

Het oogsten gebeurt geheel handmatig. De alcoholische gisting duurt 7 tot 9 dagen, vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 10°C en wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. De hoge kwaliteit van de oogst, met de relatief late toevoeging van natuurlijke alcohol (mutage) maakt dat er een groot deel van de suikers door het gist in alcohol werden omgezet en zo het percentage restsuiker en daarmee het zoete karakter van deze wijn relatief laag is. Zo ontstaat een likeurwijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN met een beperkt zoet karakter en een alcoholpercentage van 15%. De wijn wordt 1 jaar op “cuves” opgevoerd en vervolgens 6 tot 18 maanden op fles in de koele kelders opgelegd.

Bewaarpotentieel:
8 - 10 jaar.

Proefnotities:
Goudgele kleur met een zweem van groen. Weelderig, expressief aroma van witte bloemen, perzik en honing. Rijk in de smaken van citrus, abrikoos en perzik. Prachtige balans tussen zachte zoetheid en weelderige frisheid. Lange afdronk met veel nuances.

Schenktemperatuur:
6 tot 8 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, eenden –of ganzenleverpaté (foie gras), Fruitsalade van gerijpte meloen, peer, perzik en abrikoos.

Afname 1-11 flessen: €13,50 (inclusief btw: €16,34)
Afname 12 flessen of meer: €12,38 (inc btw: €14,98)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!