Wijnbeschrijving - Proefnotities

71. Pardon Cuvée Hugo Fleurie 2010 Cru B.jolais
  Vorige pagina       Pagina Printen  

71. Rood Cuvée Hugo 2010 Fleurie Cru du Beaujolais
Domaine Pardon & Fils
Beaujolais

Regio en de bodem:
De Beaujolais beslaat in totaal 23.000 ha. Men treft in het gebied maar liefst 96 dorpen aan.
9 van deze dorpen geven hun naam aan de 10 onderscheidende Cru’s uit de Beaujolais: Brouilly, Chenas, Chiroubles, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-à-vent, Saint-amour en Régnié. Deze Cru’s du Beaujolais beslaan slechts 5.850 ha van het totale gebied dat zich over 50 KM Rhonedal, tussen Macon en Lyon uitstrekt. De beste gronden, waar deze Cru’s du Beaujolais gelegen zijn, liggen op het zuid-zuidwesten op een hoogte tussen de 190 en 350 meter. Het gebied bestaat uit zeer oude gesteenten als graniet, marmer en leisteen onderbroken door zand- en kalkgronden.

Domaine Pardon & Fils:
Domaine Pardon is sinds 1820 een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 12 ha., gelegen rond de dorpen Fleurie, 7 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 45 jaar en Régnié, 5 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 48 jaar, beide naamgevende Cru’s uit de Beaujolais. Het bedrijf zelf is gevestigd in het dorp Beaujeu. Alle afstanden in de regio zijn relatief klein. Zo ook tussen de wijngaarden van Domaine Pardon en het bedrijf in Beaujeu. Met 5 tot 10 KM betekent dit dat men de oogst binnen korte tijd kan verwerken en op de cuves kan opvoeren, hetgeen noodzakelijk is om een hoogstaande onderscheidende kwaliteit wijn te kunnen produceren.

Druivenrassen:
100% Gammay Noir à jus blanc.

Wijnbereiding:
De oogst, geheel met de hand uitgevoerd, valt normaal aan het eind van de maand september en duurt circa 10 dagen. Het is Eric Pardon, oenoloog en dus wijnmaker van beroep, die in de kelders van het bedrijf de scepter zwaait. De eerste gisting duurt 8 tot 12 dagen. Hierna wordt de jonge wijn met de most in een pneumatische pers zeer langzaam geperst. Hierdoor wordt voorkomen dat de pitten in de most kneuzen en er harde tannines in de wijn lopen. Tijdens de tweede gisting wordt de temperatuur laag gehouden, tussen de 18°C en 20°C. Hierdoor bewaart men optimaal het aroma in de jonge wijn en verloopt de tweede gisting onder optimale gecontroleerde condities. Na beëindiging van de tweede gisting wordt de jonge wijn voor 8 tot 12 maanden op kleine houten vaten opgeslagen. Op deze wijze maakt men een lichte, goed gestructureerde prestige wijn vol natuurlijke fruitige aroma’s in combinatie met houttonen. De wijn wordt op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
4 - 5 jaar.

Proefnotities:
Deze dieprode wijn met een zweem van violet heeft een vol aroma, en brede smaken van rijp bosfruit, cassis, aangevuld met kruidige- en romige houttonen. Zachte toegankelijke prestige wijn, fruitige complexe afdronk.

Schenktemperatuur:
14 tot 16 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Paté, salades, blank vlees, gevogelte, gekruid/gemarineerd vlees, diverse kazen.

Afname 1-11 flessen: €9,74 (inclusief btw: €11,78)
Afname 12 flessen of meer: €8,93 (inc btw: €10,80)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!