Wijnbeschrijving - Proefnotities

69. Domaine Pardon Cuvée Lyonnais 2011
  Vorige pagina       Pagina Printen  

69. Rood Cuvée 2010
Coteaux du Lyonnais

Domaine Pardon & Fils
Beaujolais

Regio en de bodem:
De Beaujolais beslaat in totaal 23.000 ha. Men treft in het gebied maar liefst 96 dorpen aan.
9 van deze dorpen geven hun naam aan de 10 onderscheidende Cru’s uit de Beaujolais: Brouilly, Chenas, Chiroubles, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-à-vent, Saint-amour en Régnié. Deze Cru’s du Beaujolais beslaan slechts 5.850 ha van het totale gebied dat zich over 50 KM Rhonedal, tussen Macon en Lyon uitstrekt. De beste gronden, waar deze Cru’s du Beaujolais gelegen zijn,liggen op het zuid-zuidwesten op een hoogte tussen de 190 en 350 meter. Het gebied bestaat uit zeer oude gesteenten als graniet, marmer en leisteen onderbroken door zand- en kalkgronden.

Domaine Pardon & Fils:
Domaine Pardon is sinds 1820 een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 12 ha., gelegen rond de dorpen Fleurie, 7 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 45 jaar en Régnié, 5 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 48 jaar, beide naamgevende Cru’s uit de Beaujolais. Het bedrijf zelf is gevestigd in het dorp Beaujeu. Alle afstanden in de regio zijn relatief klein. Zo ook tussen de wijngaarden van Domaine Pardon en het bedrijf in Beaujeu. Met 5 tot 10 KM betekent dit dat men de oogst binnen korte tijd kan verwerken en op de cuves kan opvoeren, hetgeen noodzakelijk is om een hoogstaande onderscheidende kwaliteit wijn te kunnen produceren.

Druivenrassen:
100% Gammay Noir à jus blanc.

Wijnbereiding:
De wijn wordt van de oogst van de jongere druivenstokken gemaakt en op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt slechts 8 dagen. Tijdens de gisting wordt dagelijks het mengsel druivensap en de most rondgepompt waardoor een intens contact met de gistende most wordt verkregen. Na beëindiging van de vinificatie wordt de jonge wijn voor enkele maanden in de Cuve opgeslagen.
Op deze wijze maakt men een lichte, toegankelijke wijn vol natuurlijke fruitige aroma’s. De
wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.
De wijn wordt gemaakt van 1 druivensoort en wordt daarmee ook wel aangeduid als een “Cépagewijn”.

Bewaarpotentieel:
3 - 4 jaar.

Proefnotities:
Deze granaatrode wijn met een vol aroma, heeft brede smaken van rijp bosfruit, cassis, aangevuld met kruidigheid en bessen. Soepele toegankelijke wijn met fruitige lange afdronk.

Schenktemperatuur:
14 tot 16 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, paté, salades, blank vlees, gevogelte, gekruid/gemarineerd vlees, diverse kazen.

Afname 1-11 flessen: €5,32 (inclusief btw: €6,44)
Afname 12 flessen of meer: €4,88 (inc btw: €5,90)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!