Wijnbeschrijving - Proefnotities

68. Domaine Pardon Cuvée 2012
  Vorige pagina       Pagina Printen  

68. Rosé Cuvée 2007 Domaine Pardon & Fils
Beaujolais

Regio en de bodem:
De Beaujolais beslaat in totaal 23.000 ha. Men treft in het gebied maar liefst 96 dorpen aan.
9 van deze dorpen geven hun naam aan de 10 onderscheidende Cru’s uit de Beaujolais: Brouilly, Chenas, Chiroubles, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-à-vent, Saint-amour en Régnié. Deze Cru’s du Beaujolais beslaan slechts 5.850 ha van het totale gebied dat zich over 50 KM Rhonedal, tussen Macon en Lyon uitstrekt. De beste gronden, waar deze Cru’s du Beaujolais gelegen zijn, liggen op het zuid-zuidwesten op een hoogte tussen de 190 en 350 meter. Het gebied bestaat uit zeer oude gesteenten als graniet, marmer en leisteen onderbroken door zand- en kalkgronden.

Domaine Pardon & Fils:
Domaine Pardon is sinds 1820 een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 12 ha., gelegen rond de dorpen Fleurie, 7 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 45 jaar en Régnié, 5 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 48 jaar, beide naamgevende Cru’s uit de Beaujolais. Het bedrijf zelf is gevestigd in het dorp Beaujeu. Alle afstanden in de regio zijn relatief klein. Zo ook tussen de wijngaarden van Domaine Pardon en het bedrijf in Beaujeu. Met 5 tot 10 KM betekent dit dat men de oogst binnen korte tijd kan verwerken en op de cuves kan opvoeren, hetgeen noodzakelijk is om een hoogstaande onderscheidende kwaliteit wijn te kunnen produceren.

Druivenrassen:
100% Gammay Noir à jus blanc.

Wijnbereiding:
De productie van droge witte wijnen en rosé wijnen in de Beaujolais is slechts zeer beperkt. Dit heeft sterk te maken met het beperkt aanwezig zijn van de juiste bodemstructuur voor deze druiven. De druiven worden met de hand geoogst. In combinatie met de wijze van snoeien van de wijnstokken wordt een sterke reductie van het volume bewerkstelligd. Dit komt de kwaliteit van de druiven ten goede en daarmee de kwaliteit van de rosé. Het sap gist slechts voor 12 uur mee op de most, waarna het wordt afgetapt en verder als witte wijn wordt gevinificeerd. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.
De wijn wordt gemaakt van 1 druivensoort en wordt daarmee ook wel aangeduid als een “Cépagewijn”.

Bewaarpotentieel:
2 - 3 jaar.

Proefnotities:
Deze lichte, roze rosé heeft een vol, complex aroma van aardbei en abrikoos, aangevuld met een krachtig floraal karakter. Veel fruit en bessen in een mooie afdronk.

Schenktemperatuur:
10 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, paté, salades (met tomaten), blank vlees, gevogelte, gekruid/gemarineerd vlees, rode pasta’s, diverse kazen.

Afname 1-11 flessen: €5,86 (inclusief btw: €7,09)
Afname 12 flessen of meer: €5,37 (inc btw: €6,50)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!