Wijnbeschrijving - Proefnotities

67. Dom. Pardon Crémant de Bourgogne Traditionel
  Vorige pagina       Pagina Printen  

67. Crémant du Bourgogne Brut - 2007
Domaine Pardon & Fils Beaujolais

Regio en de bodem:
De Beaujolais beslaat in totaal 23.000 ha. Men treft in het gebied maar liefst 96 dorpen aan.
9 van deze dorpen geven hun naam aan de 10 onderscheidende Cru’s uit de Beaujolais: Brouilly, Chenas, Chiroubles, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-à-vent, Saint-amour en Régnié. Deze Cru’s du Beaujolais beslaan slechts 5.850 ha van het totale gebied dat zich over 50 KM Rhonedal, tussen Macon en Lyon uitstrekt. De beste gronden, waar deze Cru’s du Beaujolais gelegen zijn, liggen op het zuid-zuidwesten op een hoogte tussen de 190 en 350 meter. Het gebied bestaat uit zeer oude gesteenten als graniet, marmer en leisteen onderbroken door zand- en kalkgronden.

Domaine Pardon & Fils:
Domaine Pardon is sinds 1820 een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 12 ha., gelegen rond de dorpen Fleurie, 7 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 45 jaar en Régnié, 5 ha. met een gemiddelde leeftijd van de wijngaarden van 48 jaar, beide naamgevende Cru’s uit de Beaujolais. Het bedrijf zelf is gevestigd in het dorp Beaujeu. Alle afstanden in de regio zijn relatief klein. Zo ook tussen de wijngaarden van Domaine Pardon en het bedrijf in Beaujeu. Met 5 tot 10 KM betekent dit dat men de oogst binnen korte tijd kan verwerken en op de cuves kan opvoeren, hetgeen noodzakelijk is om een hoogstaande onderscheidende kwaliteit wijn te kunnen produceren.

Druivenrassen:
Chardonnay, Pinot Noir en Aligoté.

Wijnbereiding:
De Crémant de Bougogne wordt bijna altijd in jaargangen gemengd en voeren op de fles dus nooit een oogstjaar. Dit mengen gebeurt tijdens het oversteken van de jonge witte wijnen direct na de alcoholische gisting. Dit is het samenstellen van de “Cuvée”. Aan de Cuvée wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 7 bar. Ook vormt zich in deze 15 maanden vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en dit verwijderde volume aangevuld (dosage).
Bovenstaande werkwijze is de “Méthode Traditionnelle”.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Licht roze tint in heldere blanke wijn.
Zachte frisheid in de mousse, een genuanceerd, complex floraal aroma, aangename zachte smaak met tonen framboos, zielmakend bittertje in de afdronk.

Schenktemperatuur:
7 tot 9 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, zeebanket, oesters, zalm.

Afname 1-11 flessen: €11,55 (inclusief btw: €13,98)
Afname 12 flessen of meer: €10,59 (inc btw: €12,81)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!