Wijnbeschrijving - Proefnotities

65. Sec "Cellier des Templiers" Cuveé Ravaner
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

65. Cuvée Ravaner 2003
Cellier des Templeirs
Banyuls - Sec

Regio en de bodem:
De wijngaarden van AOC Banyuls zijn hoog, allen op terrassen gelegen, aan de Middelandse Zee op de uitlopers van de Pyrenëen tegen de Spaanse grens. De wijngaarden beslaan 1.250 ha zeer arme grijze leisteengronden. Crica 6.000 KM muurtjes van leisteen ondersteunen deze terrassen. Diagonaal door de akkers aangebrachte goten zorgen voor een goede afwatering in geval van overvloedig regenwater. Dit buitengewoon pallet aan wijngaarden die aan de hellingen vasthaken vanaf de zee tot in het diepste achterland, maakt dat de “Cellier des Templiers” de rijkste alsook de meest verfijnde wijnen kan maken.

Cellier Des Templiers:
Cellier des Templiers groepeert in totaal 750 ondernemende wijnboeren, die samen goed zijn voor het bewerken van de 1.250 ha wijngaarden voor haar Banyuls en Coillioure wijnen, goed voor maar liefst 80% van de totale productie van deze beide AQC gebieden.

De wijnen van Cellier Des Templiers worden uitsluitend op wijn- en handelsbeurzen verkocht en zijn dus niet in de detailhandel verkrijgbaar.

Druivenrassen:
Grenaches100%

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers. De alcoholische gisting heeft plaats bij een temperatuur van 18 tot 20°C en wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. De hoge kwaliteit van de oogst, met de relatief late toevoeging van natuurlijke alcohol (mutage) maakt dat er een groot deel van de suikers door het gist in alcohol werden omgezet en zo het percentage restsuiker en daarmee het zoete karakter van deze variant ruim onder gemiddeld is. Zo ontstaat een bijzondere zoete wijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN met een beperkt zoet karakter waardoor de toevoeging “Sec” wordt gehanteerd.
De wijn wordt gedurende 10 maanden in nieuwe eikenhouten vaten in de koele kelders opgelegd.

Bewaarpotentieel:
8 - 10 jaar.

Proefnotities:
Strogele kleur. Intense aroma’s van gekonfijte sinaasappel, bijenwas, peren en vanille. Rijk in de smaken van vanille, zoethout, gegrilde amandelen. Fijnen tannines, prachtige afdronk.

Schenktemperatuur:
6 tot 8 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, eenden –of ganzenleverpaté (foie gras), gerookte zalm op toast, pizza, quiche, charcuterieschotel.

Afname 1-11 flessen: €14,09 (inclusief btw: €17,05)
Afname 12 flessen of meer: €12,92 (inc btw: €15,63)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!