Wijnbeschrijving - Proefnotities

60. Doux "Cellier des Templiers" Saint Elme
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

60. Cuvée Saint Elme
Cellier des Templeirs
Banyuls – doux

Regio en de bodem:
De wijngaarden van AOC Banyuls zijn hoog, allen op terrassen gelegen, aan de Middelandse Zee op de uitlopers van de Pyrenëen tegen de Spaanse grens. De wijngaarden beslaan 1.250 ha zeer arme grijze leisteengronden. Crica 6.000 KM muurtjes van leisteen ondersteunen deze terrassen. Diagonaal door de akkers aangebrachte goten zorgen voor een goede afwatering in geval van overvloedig regenwater. Dit buitengewoon pallet aan wijngaarden die aan de hellingen vasthaken vanaf de zee tot in het diepste achterland, maakt dat de “Cellier des Templiers” de rijkste alsook de meest verfijnde wijnen kan maken.

Cellier Des Templiers:
Cellier des Templiers groepeert in totaal 750 ondernemende wijnboeren, die samen goed zijn voor het bewerken van de 1.250 ha wijngaarden voor haar Banyuls en Coillioure wijnen, goed voor maar liefst 80% van de totale productie van deze beide AQC gebieden.

De wijnen van Cellier Des Templiers worden uitsluitend op wijn- en handelsbeurzen verkocht en zijn dus niet in de detailhandel verkrijgbaar.

Druivenrassen:
Grenache noir 50%, Grenache overigen 50%.

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers. Deeerste gisting duurt vier tot vijf dagen. De alcoholische gisting wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. De hoge kwaliteit van de oogst, met de relatief vroege toevoeging van natuurlijke alcohol (mutage) maakt dat er een klein deel van de suikers door het gist in alcohol werden omgezet en zo het percentage restsuiker hoog is en daarmee het zoete karakter van deze variant als boven gemiddeld wordt aangemerkt. Zo ontstaat een bijzondere zoete wijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN met een fruitig zoet karakter waardoor de toevoeging “Doux” wordt gehanteerd.
De wijn wordt in eikenhouten vaten in de koele kelders opgelegd.

Bewaarpotentieel:
8 - 10 jaar.

Proefnotities:
De kleur is intens steenrood. Een fijn aroma van zeer rijp rood fruit. In smaken harmonisch en soepel, vol rood fruit met gerilde tonen. Rijk aan nuances, volle vette smaak met mooie lange afdronk.

Schenktemperatuur:
14 tot 15 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, eenden –of ganzenleverpaté (foie gras), fruitsalade van rood fruit, Dessert met rood fruit, gebak met rood fruit of chocolade/karamel.

Afname 1-11 flessen: €13,50 (inclusief btw: €16,34)
Afname 12 flessen of meer: €12,38 (inc btw: €14,98)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!