Wijnbeschrijving - Proefnotities

57. Demi-doux "Cellier des Templiers" Vieille
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

57. Cuvée Vieille Reserve
Cellier des Templeirs
Banyuls – demi doux

Regio en de bodem:
De wijngaarden van AOC Banyuls zijn hoog, allen op terrassen gelegen, aan de Middelandse Zee op de uitlopers van de Pyrenëen tegen de Spaanse grens. De wijngaarden beslaan 1.250 ha zeer arme grijze leisteengronden. Crica 6.000 KM muurtjes van leisteen ondersteunen deze terrassen. Diagonaal door de akkers aangebrachte goten zorgen voor een goede afwatering in geval van overvloedig regenwater. Dit buitengewoon pallet aan wijngaarden die aan de hellingen vasthaken vanaf de zee tot in het diepste achterland, maakt dat de “Cellier des Templiers” de rijkste alsook de meest verfijnde wijnen kan maken.

Cellier Des Templiers:
Cellier des Templiers groepeert in totaal 750 ondernemende wijnboeren, die samen goed zijn voor het bewerken van de 1.250 ha wijngaarden voor haar Banyuls en Coillioure wijnen, goed voor maar liefst 80% van de totale productie van deze beide AQC gebieden.

De wijnen van Cellier Des Templiers worden uitsluitend op wijn- en handelsbeurzen verkocht en zijn dus niet in de detailhandel verkrijgbaar.

Druivenrassen:
Grenache noir 50%, Grenache overigen 50%.

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers. De alcoholische gisting duurt vijf dagen en wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. De hoge kwaliteit van de oogst, tezamen met de relatief late toevoeging van natuurlijke alcohol (mutage) maakt dat er een deel van de suikers door het gist in alcohol werden omgezet en zo het percentage restsuiker en daarmee het zoete karakter van deze variant gemiddeld is. Zo ontstaat een bijzondere zoete wijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN met een beperkt zoet karakter waardoor de toevoeging “Demi Doux” wordt gehanteerd.
De wijn wordt in eikenhouten vaten in de koele kelders opgelegd.

Bewaarpotentieel:
8 - 10 jaar.

Proefnotities:
Vermiljoen rode kleur. Prachtig aroma van gerijpt rood fruit aangevuld met tonen houtrijping. Deze meest traditionele Banyuls geeft naast soepelheid tonen van pruimen en zwarte bessen. De afdronk is complex en lang.

Schenktemperatuur:
13 tot 15 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, pruimen in spek, meloen, dessert met rood fruit of chocolade.

Afname 1-11 flessen: €14,10 (inclusief btw: €17,05)
Afname 12 flessen of meer: €12,92 (inc btw: €15,63)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!