Wijnbeschrijving - Proefnotities

53. Bertrand-Bergé Ambré Grand Res.Liquoreux
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

53. Wit Cuvée Ambré VDN
Domaine Betrand-Bergé
Rivesaltes Grande Réserve

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Bertrand-Bergé beslaan 35 hectare kalkhoudende kleigrond, met een hoge concentratie ronde kiezels. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden bedraagt maar liefst 30 jaar. Het gevolg van deze hoge gemiddelde leeftijd is dat de stokken op natuurlijke wijze al een beperkte opbrengst kennen, die daardoor een hoge concentratie kent. De druivenrassen die men verbouwt zijn: Grenache noir 35%, Garignan 40%, Syrah 22%, Merlot 2% en Cabernet Sauvignon 1%. Vooral de Carignan is in de Fitou wijnen de basis voor een zeer mooie expressieve rode wijnen. In dit ruim 100 jaar oude familiebedrijf koestert men het goede van de intensieve handarbeid in de wijngaard en weet dit uitstekend te combineren met innoverende technieken tijdens de vinificatie. Zo maakt de familie Bertrand-Bergé haar gamma kwalitatief hoog aangeschreven wijnen.

Domaine Bertrand-Bergé:
In het hart van de AOC Fitou, in het dorpje Paziols, wordt al zes generaties lang het vak van wijnmaker met passie uitgevoerd.
Sinds 1993 wordt het familie- bedrijf geleid door Jérôme Bertrand die met het behalen van
de kwalificatie “Coupe de coeur du Guide” in de toonaangevende Franse wijngids “Le Guide Hachette des Vins 2006” voor zijn TOP-wijn “Cuvée Jean Sirven”. Deze TOP-wijn kreeg de naam van zijn grootvader om zo diens TOP-prestaties op het gebied van wijn maken blijvend te eren.

Druivenrassen:
100% Maccabéo.

Wijnbereiding:
De druiven worden later geoogst, doorgaans tweede helft oktober. De druiven bevatten hierdoor een maximum aan natuurlijke suikers. De alcoholische gisting duurt slechts enkele dagen en wordt door toevoeging van natuurlijke alcohol bewust gestopt. Zo ontstaat een bijzondere zoete wijn met de naam “Vin Doux Naturel afgekort: VDN.
Na beëindiging van de vinificatie wordt de jonge wijn voor 12 maanden in de Cuve opgeslagen, gevolgd door tenminste 12 maanden rijping op eikenhouten vaten.Het laatste gedeelte van de wijn uit elk vat wordt niet op fles gebracht, maar dient als basis voor de jonge wijn van het volgende jaar.
Op deze wijze maakt men een “Ambré”. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
3 - 5 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een ambergele kleur. Aroma’s van zoet geurende bloemen als Acacia, aangevuld met tonen van noten en vijgen. In de smaak zachte tonen abrikoos, gekonfijt citrus, noten, vijgen en bijenwas.

Schenktemperatuur:
12 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, digestief, Blauwe schimmelkaas als Fourme d’Ambert, meloen, chocolade dessert, appelgebak.

Afname 1-11 flessen: €11,13 (inclusief btw: €13,47)
Afname 12 flessen of meer: €10,21 (inc btw: €12,35)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!