Wijnbeschrijving - Proefnotities

47. Ch.Rives-Blanques Blanquette de Limoux
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

47. Blanquette de Limoux 2008
Château Rives-Blanques
Limoux

Regio en de bodem:
De oorsprong van de mousserende wijnen ligt in Limoux. In 1531, circa 150 jaar vóór dat Dom Pérignon het procédé overbracht naar de Champagne, werd in Limoux in het Benedictijnenklooster Saint-Hilaire voor het eerst melding gemaakt van een mousserende wijn! De bodem bestaat uit een mengsel van klei en zand, op onderlagen van gletsjerstenen en mineralen die de wijnen uit Limoux haar frisheid en elegantie geven. Het klimaat en fauna hebben het karakter van de Atlantische Oceaan.

Château Rives-Blanques:
Château Rives-Blanques is een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 30 ha., gelegen op een hoogte van 350 meter.
Onderscheidend in de regio is het bedrijf wel met haar ecologisch verantwoorde productie van mousserende en stille witte wijnen, allen van eerlijke en hoogstaande onderscheidende kwaliteit. Alle druiven voor de AOC Limoux wijnen worden met de hand geplukt, waarbij teven de opbrengst sterk wordt gereduceerd tot 35 - 45 hl/ha. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf op traditionele wijze gevinificeerd en gebotteld.

Druivenrassen:
90% Mauzac, 10% Chardonnay en Chenin Blanc.

Wijnbereiding:
De Blanquette wijnen worden als uitzondering op de regel wat oogstjaren betreft niet gemengd en voeren dus in tegenstelling tot vele andere mousserende wijnen wel een oogstjaar op het etiket.
Alle druiven worden binnen 2 uur na de oogst naar de pers gebracht. Elk druivenras wordt apart gevinificeerd. De eerste gisting vindt plaats bij 14°C in roestvrij stalen vaten, gevolgd door de tweede fermentatie in de fles. Aan de jonge witte wijn direct na de alcoholische gisting. wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 6 bar. Ook vormt zich in deze minimaal 9 maanden gisting vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en als “dosage” aangevuld.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Fijne sprankelende frisheid in een vol aroma van bloemen (acacia), aangename smaak, mooi bittertje met tonen perzik en citrus.

Schenktemperatuur:
8 tot 10 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, zeebanket, oesters, zalm.

Afname 1-11 flessen: €13,25 (inclusief btw: €16,03)
Afname 12 flessen of meer: €12,15 (inc btw: €14,70)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!