Wijnbeschrijving - Proefnotities

46. Ch.Rives-Blanques Cuvée Occitania 2008 Hout
  Vorige pagina       Pagina Printen  

46. Cuvée Occitania Mauzac 2010
Château Rives-Blanques
Limoux

Regio en de bodem:
De oorsprong van de mousserende wijnen ligt in Limoux. In 1531, circa 150 jaar vóór dat Dom Pérignon het procédé overbracht naar de Champagne, werd in Limoux in het Benedictijnenklooster Saint-Hilaire voor het eerst melding gemaakt van een mousserende wijn! De bodem bestaat uit een mengsel van klei en zand, op onderlagen van gletsjerstenen en mineralen die de wijnen uit Limoux haar frisheid en elegantie geven. Het klimaat en fauna hebben het karakter van de Atlantische Oceaan.

Château Rives-Blanques:
Château Rives-Blanques is een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 30 ha., gelegen op een hoogte van 350 meter.
Onderscheidend in de regio is het bedrijf wel met haar ecologisch verantwoorde productie van mousserende en stille witte wijnen, allen van eerlijke en hoogstaande onderscheidende kwaliteit. Alle druiven voor de AOC Limoux wijnen worden met de hand geplukt, waarbij teven de opbrengst sterk wordt gereduceerd tot 35 - 45 hl/ha. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf op traditionele wijze gevinificeerd en gebotteld.

Druivenrassen:
100% Mauzac.

Wijnbereiding:
Deze cepagewijn is een opmerkelijke. De voor de Limoux zo bepalende Mauzac druif wordt bijna nooit op deze wijze tot een stille witte wijn verwerkt. De met de hand geoogste én met de hand gesorteerde druiven worden binnen 2 uur na de oogst geperst.
De gisting heeft plaats in Franse eiken houten vaten, gevolgd door 10 maanden vatlagering waarbij de eiken houten vaten ieder jaar wordt vervangen door reeds gebruikte vaten. Dit om het evenwicht tussen fruit en houtinvloeden te bewaren.
De opbrengst bedraagt 45 hl/ha.
De bodemstructuur in combinatie met de hoge ligging van de wijngaarden leveren het speciale karakter van deze opmerkelijke wijn.

Bewaarpotentieel:
3 - 5 jaar.

Proefnotities:
Licht goudgele kleur.
Aroma van appelmoes, rijk van smaken, typerend voor deze Mauzac druif, in de mond.
Mooie structuur en prachtig in balans.

Schenktemperatuur:
12 - 14 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, zeefruit, fijne visgerechten, blanke pasta’s, gevogelte, kalfsvlees.

Afname 1-11 flessen: €9,08 (inclusief btw: €10,99)
Afname 12 flessen of meer: €8,32 (inc btw: €10,07)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!