Wijnbeschrijving - Proefnotities

43. Brut Ch.Rives-Blanques Crémant de Limoux
  Vorige pagina       Pagina Printen  

43. Crémant de Limoux Rosé Brut – Méthode Tradionnelle
Château Rives-Blanques Limoux

Regio en de bodem:
De oorsprong van de mousserende wijnen ligt in Limoux. In 1531, circa 150 jaar vóór dat Dom Pérignon het procédé overbracht naar de Champagne, werd in Limoux in het Benedictijnenklooster Saint-Hilaire voor het eerst melding gemaakt van een mousserende wijn! De bodem bestaat uit een mengsel van klei en zand, op onderlagen van gletsjerstenen en mineralen die de wijnen uit Limoux haar frisheid en elegantie geven. Het klimaat en fauna hebben het karakter van de Atlantische Oceaan.

Château Rives-Blanques:
Château Rives-Blanques is een traditioneel familiebedrijf met een omvang van 30 ha., gelegen op een hoogte van 350 meter.
Onderscheidend in de regio is het bedrijf wel met haar ecologisch verantwoorde productie van mousserende en stille witte wijnen, allen van eerlijke en hoogstaande onderscheidende kwaliteit. Alle druiven voor de AOC Limoux wijnen worden met de hand geplukt, waarbij teven de opbrengst sterk wordt gereduceerd tot 35 - 45 hl/ha. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf op traditionele wijze gevinificeerd en gebotteld.

Druivenrassen:
Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc.

Wijnbereiding:
De stille basiswijn voor Crémant wijnen worden als de regel wat oogstjaren gemengd en voeren dus geen oogstjaar op het etiket.
Alle druiven worden binnen 2 uur na de oogst naar de pers gebracht. Elk druivenras wordt apart gevinifieerd. De eerste gisting vindt plaats bij 14°C in roestvrij stalen vaten, gevolgd door de tweede fermentatie in de fles. Aan de jonge witte wijn direct na de alcoholische gisting. wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 6 bar. Ook vormt zich in deze minimaal 9 maanden gisting vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en als “dosage” aangevuld.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Fijne sprankelende frisheid in de mousse, een vol aroma van vers geplukt rijp zomerfruit, zachte smaken met tonen bosfruit.

Schenktemperatuur:
8 - 10 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, paté, worst, romige kazen, tonijn, rode pasta’s, maaltijdsalades met gevogelte, gekruid blank vlees

Afname 1-11 flessen: €12,61 (inclusief btw: €15,26)
Afname 12 flessen of meer: €11,56 (inc btw: €13,99)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!