Wijnbeschrijving - Proefnotities

42. D.Race Chablis GRAND CRU 2006 hout
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

42. Sec Chablis Grand Cru Blanchot 2006
Domaine Denis Race

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Denis Race voor deze Chablis Grand Cru beslaan circa 0,5 ha en liggen bijzonder goed gepositioneerd op de helling van het gebied Blanchot, grenzend aan de noordzijde van het dorp Chablis. De grond van deze wijngaarden bestaat uit een dikke laag mergel waarin de voor deze streek typerende mosselfossielen “Kimmeridgien” aanwezig zijn aangevuld met kalkhoudend gesteente en klei. De productie van deze Chablis Grand Cru bedraagt slechts 1.800 flessen per oogstjaar.
De leeftijd van de diverse overige percelen varieert, echter loopt op tot 65 jaar. Van dit gedeelte oogst men circa 6.000 flessen met als toevoeging “Vieilles Vignes”.

Domaine Denis Race:
Het Domaine werd drie generaties terug gestart en is altijd binnen de familie Race gebleven. Het totale Domaine beslaat 15 hectare wijngaarden. De percelen liggen verspreid over de verschillende gebieden: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1E Cru Montmain – Vaillon – Mont de Milieu en de Chablis Grand Cru Blanchot. Denis en zijn vrouw Laurence hebben voor een biologisch verantwoorde manier van wijnbouw gekozen om zo op vernuftige wijze innovatie en traditionele werkwijze te combineren.

Druivenrassen:
Chardonnay.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt circa 2 weken. Hierna volgt de tweede gisting waarin de scherpe zuren worden omgezet in zachtere, ronde zuren. Gedurende deze tweede gisting houdt men de temperatuur constant. De tweede gisting kan afhankelijk van het oogstjaar maanden in beslag nemen. Na de tweede gisting wordt de wijn in franse eikenhouten vaten opgevoerd. De houtrijping wordt gestopt voordat deze invloed gaat domineren en is in tijd dus afhankelijk van de kwaliteit van het oogstjaar. Hierna wordt de wijn geklaard en vervolgens in roestvrij stalen tanks voor tenminste 9 maanden opgelegd. Hierdoor krijgt de wijn meer homogeniteit en structuur. Tevens verdwijnt in deze 9 maanden een groot deel van de voor de Chardonnay druif markante scherpte uit de relatief jonge wijn. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
6 - 10 jaar.

Proefnotities:
Helder wit met een zweem van groen. Krachtig aroma, complex en genuanceerde smaak met tonen blank fruit.

Schenktemperatuur:
11 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Zeefruit, oesters, krab, forel en gefrituurde visgerechten, tongfiletrolletjes, blank & rood vlees, geitenkaas.

Afname 1-11 flessen: €18,95 (inclusief btw: €22,93)
Afname 12 flessen of meer: €17,37 (inc btw: €21,01)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!