Wijnbeschrijving - Proefnotities

34. "Château La Truffe" 2008 houtgerijpt
  Vorige pagina       Pagina Printen  

34. Rood Château La Truffe
Pomerol 2008

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine du Grand Ormeau beslaan in totaal 21 ha, waaronder Lalande de Pomerol, Pomerol en Montagne Saint Emilion. De grond bestaat uit kalkhoudende kleigronden met verspreid liggende kiezelbedden. De ondergrond bestaat uit ijzerhoudend kalkgesteente. De diverse wijngaarden binnen de onderscheidende gebieden hebben allen hun eigen namen, zoals: Vieux Château Goujon – Montagne Saint Emilion, Fleur des Ormes – Lalande de Pomerol en Château La Truffe – Pomerol.

Domaine du Grand Ormeau:
De naam betekent: Domein van de grote iep. Bomen die men in deze regio veel tegenkomt. Het betreft een reeds vier generaties oud familiebedrijf. De huidige eigenaar, Frédéric Garde, heeft de ambitie om in combinatie met het goede van de moderne technieken ieder jaar te proberen weer een betere wijn te maken. De wijngaarden zijn uiteenlopend van bodemstructuur. Delen van deze wijngaarden bestaan uit zeer oude wijnstokken. Met als uitgangspunt de traditionele werkwijze brengt men langs de weg van intensieve handmatige bewerking van de wijngaarden en strenge selectie en reductie van de opbrengst, uitsluitend de beste druiven, volledig van de steeltjes ontdaan, in de cuves om aan de wijnbereiding deel te nemen. De oogst wordt volledig met de hand binnengehaald.

Druivenrassen:
Merlot 90%, Cabernet Sauvignon 5% en Cabernet Franc 5%.

Wijnbereiding:
De gemiddelde leeftijd van deze 2,39 ha wijngaarden bedraagt 40 jaar. De wijn wordt op traditionele wijze gevinifieerd. De alcoholische gisting duurt 15 tot 30 dagen. Na de vinificatie wordt de jonge wijn voor circa 12 maanden opgevoerd op uitsluitend nieuwe eiken houten vaten. Na deze houtrijping wordt de wijn nog enige tijd in de Cuve opgeslagen waardoor deze meer homogeniteit en structuur krijgt. Ronde tannines en de natuurlijke fruitaroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
10 - 20 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een diep robijn rode kleur. Aroma’s van gerijpt rood zomerfruit en zwart bosfruit openen zich als de wijn goed door het glas wordt gewalst. In de smaak aangevuld met cassis, toastachtig hout, tonen vanille en tabak. Dit geeft de wijn een diepe concentratie en mooie balans tussen tonen houtrijping en fruittonen. Prachtige, volle, genuanceerde Bordeaux met een souplesse die zich als vrouwelijk laat omschrijven.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Gegrild en/of gekruid vlees, gevogelte, gebakken rood vlees, wildgerechten.

Afname 1-11 flessen: €19,71 (inclusief btw: €23,85)
Afname 12 flessen of meer: €18,07 (inc btw: €21,86)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!