Wijnbeschrijving - Proefnotities

41. D.Race Chablis 1E CRU 2014 Montmain(**)
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

41. Sec Chablis 1E Cru 2007
Domaine Denis Race
″Montmain″

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Denis Race voor deze Chablis
1e Cru zijn goed gepositioneerd op een helling, enkele honderden meters buiten het dorp Chablis gelegen. De wijngaarden van het gebied Montmain beslaan ruim 5 ha. Een dikke kalkhoudende laag waarin de voor deze streek typerende mosselfossielen “Kimmeridgien” zeer talrijk aanwezig zijn. De leeftijd van de diverse percelen varieert, echter loopt op tot 65 jaar. Van dit gedeelte oogst men circa 6.000 flessen met als toevoeging “Vieilles Vignes”.

Domaine Denis Race:
Het Domaine werd drie generaties terug gestart en is altijd binnen de familie Race gebleven. Het totale Domaine beslaat 15 hectare wijngaarden. De percelen liggen verspreid over de verschillende gebieden: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1E Cru Montmain – Vaillon – Mont de Milieu en de Chablis Grand Cru Blanchot. Denis en zijn vrouw Laurence hebben voor een biologisch verantwoorde manier van wijnbouw gekozen om zo op vernuftige wijze innovatie en traditionele werkwijze te combineren.

Druivenrassen:
Chardonnay.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt circa 2 weken. Hierna volgt de tweede gisting waarin de scherpe zuren worden omgezet in zachtere, ronde zuren. Gedurende deze tweede gisting houdt men de temperatuur constant. De tweede gisting kan afhankelijk van het oogstjaar maanden in beslag nemen. Na afronding van de tweede gisting wordt de wijn geklaard en vervolgens in roestvrij stalen tanks voor tenminste 9 maanden opgelegd. Hierdoor krijgt de wijn meer homogeniteit en structuur. Tevens verdwijnt in deze 9 maanden een groot deel van de voor de Chardonnay druif markante scherpte uit de relatief jonge wijn. Zachte natuurlijke aroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Helder wit met een zweem van groen. Prachtig in balans. Mooie concentratie van mineralen, vuursteen en fruittonen van blank gerijpt fruit. Rijk aan nuances.

Schenktemperatuur:
11 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Zeefruit, oesters, krab, forel en andere visgerechten, gevogelte, kalfsvlees en varkensvlees.

Afname 1-11 flessen: €11,13 (inclusief btw: €13,47)
Afname 12 flessen of meer: €10,21 (inc btw: €12,35)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!