Wijnbeschrijving - Proefnotities

39. Dom. Denis Race Petit Chablis 2015
  Vorige pagina       Pagina Printen  

39. Sec Petit Chablis 2008
Domaine Denis Race

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Denis Race voor deze Petit Chablis beslaan circa 4 ha en liggen goed gepositioneerd op de hellingen, rond het dorp Chablis. De grond van deze wijngaarden bestaat uit een dikke kalkhoudende laag, afgedekt met mengsel van klei en mergel waarin de voor deze streek typerende mosselfossielen “Kimmeridgien” aanwezig zijn.
De leeftijd van de diverse percelen varieert, echter loopt op tot 65 jaar. Van dit gedeelte oogst men circa 6.000 flessen met als toevoeging “Vieilles Vignes”.

Domaine Denis Race:
Het Domaine werd drie generaties terug gestart en is altijd binnen de familie Race gebleven. Het totale Domaine beslaat 15 hectare wijngaarden. De percelen liggen verspreid over de verschillende gebieden: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1E Cru Montmain – Vaillon – Mont de Milieu en de Chablis Grand Cru Blanchot. Denis en zijn vrouw Laurence hebben voor een biologisch verantwoorde manier van wijnbouw gekozen om zo op vernuftige wijze innovatie en traditionele werkwijze te combineren.

Druivenrassen:
Chardonnay.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt circa 2 weken. Hierna volgt de tweede gisting waarin de scherpe zuren worden omgezet in zachtere, ronde zuren. Gedurende deze tweede gisting houdt men de temperatuur constant. De tweede gisting kan afhankelijk van het oogstjaar maanden in beslag nemen. Na afronding van de tweede gisting wordt de wijn geklaard en vervolgens in roestvrij stalen tanks voor tenminste 9 maanden opgelegd. Hierdoor krijgt de wijn meer homogeniteit en structuur. Tevens verdwijnt in deze 9 maanden een groot deel van de voor de Chardonnay druif markante scherpte uit de relatief jonge wijn. Zachte natuurlijke aroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld. De Petit Chablis moet jong gedronken worden.

Bewaarpotentieel:
1 - 2 jaar.

Proefnotities:
Helder wit met een zweem van groen. Aroma van gedroogd gras en genuanceerde minerale smaak met tonen blank fruit.

Schenktemperatuur:
10 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Zeefruit, oesters, krab, forel en gefrituurde visgerechten, in boter gebakken tong, blank vlees, droge geitenkaas.

Afname 1-11 flessen: €7,98 (inclusief btw: €9,66)
Afname 12 flessen of meer: €7,32 (inc btw: €8.85)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!