Wijnbeschrijving - Proefnotities

37. "Renaissance" 2013 Châteauneuf du Pape
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

37. Sec Ch du Pape 2007
Domaine Roger Sabon
″Renaissance″


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Roger Sabon voor deze Châteauneuf du Pape zijn gelegen op de hoge plateau’s in het Rhonedal rond het dorp Châteauneuf du Pape. De wijngaarden beslaan ruim 7 ha waarvan deels kalkhoudende kleigronden alsook voor de witte wijn zandgronden met de voor het gebied zo typerende grote ronde keien. Deze keien absorberen gedurende de dag de zonnewarmte die tijdens de koelere nachten weer wordt uitgestraald naar de laag hangende druiven. Hierdoor verkrijgt men ook tijdens de nachten een relatief stabiele hoge temperatuur en dus meer suikers in de druiven.

Domaine Roger Sabon:
De grondlegger van het Domaine, Roger Sabon, heeft niet alleen aan zijn drie zonen het bedrijf nagelaten maar tevens zijn ambitie om ieder jaar te proberen weer een betere wijn te maken. De wijngaarden zijn zeer uiteenlopend van bodemstructuur en zijn verdeeld over vlaktes in het Rhonedal, de Lirac en de Châteauneuf du Pape. Delen van deze wijngaarden bestaan uit zeer oude wijnstokken. Met als uitgangspunt de traditionele werkwijze brengt men langs de weg van intensieve handmatige bewerking van de wijngaarden en strenge selectie en reductie van de opbrengst, uitsluitend de beste druiven, volledig van de steeltjes ontdaan, in de cuves om aan de wijnbereiding deel te nemen.

Druivenrassen:
Dominant Roussanne, aangevuld met Clairette, Bourboulenc en Grenache blanc.

Wijnbereiding:
De wijnwetgeving in de Châteauneuf du Pape vereist dat er met de hand wordt geoogst. Met tussenpozen van dagen tot één week doet men dit voor deze wijn 3 maal. Iedere keer selecteert men zeer streng en laat alles hangen wat niet aan de hoge kwaliteitseisen voldoet. De alcoholische gisting, in voor deze streek kleine houten vaten van 600 liter, laat men bij een zo laag mogelijke temperatuur zo traag mogelijk verlopen. Hierbij laat men de wijn op het door de gisting gevormde droesem in het houten vat rijpen. Wekelijks roert men de gevormde droesem weer door de jonge wijn. Dit alles om een maximum aan aroma en smaken in de wijn te behouden. De wijn wordt in het voorjaar op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
3 - 5 jaar.

Proefnotities:
De compositie van deze wijn kenmerkt zich door elegantie en complexe aroma’s van witte bloemen als Sering en Acacia. De smaken van vers blank fruit, aangevuld met tonen van houtrijping geven de wijn kracht, balans en stevigheid.

Schenktemperatuur:
10 tot 11 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, Asperges, kalfsvlees, paddestoelgerechten, zachte visgerechten.

Afname 1-11 flessen: €18,95 (inclusief btw: €22,93)
Afname 12 flessen of meer: €17,37 (inc btw: €21,01)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!