Wijnbeschrijving - Proefnotities

18. "Ch.les Croisille" 2015 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

18. Rosé Cuvée 2011
Château Les Croisille
Cahors


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Les Croisille liggen op het eerste plateau, rond het zeer kleine dorpje Fages, op 20 km afstand van de departementshoofdstad Cahors. De bovenlaag van de wijngaarden bestaan uit kleihoudende kiezelgronden. De onderlaag wordt gevormd door arme, kalkhoudende plateaus. Uitstekend geschikt voor de wijndruif en verder voor vrijwel niets. Hiermee wordt de basis gelegd voor de “zwarte wijnen” uit de Cahors waar alleen een wijnwetgeving voor rode wijnen van toepassing is. Tegenwoordig treft men steeds vaker genuanceerde complexe wiite wijnen en donker gekleurde rosé aan. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken van de wijngaarden van Château Les Croisille is 25 jaar.

Château Les Croisille:
Cécile en Bernard Croisille bezitten met “Château Les Croisille″ 13 ha. wijngaarden in de Cahors. Hoewel de wijnbereiding zeer traditioneel is weet men hier met de voor de Cahors markante druif de Auxerrois (=Malbec, Cot), aangevuld met een klein percentage van de doorgaans soepele Merlot een jong drinkbare fruitige cuvéewijn te produceren. Vanaf 1999 maakt men hier een topwijn “DIVIN”van alleen de Auxerrois waarin het succes van het streven naar een hoge kwaliteit bijzonder goed in tot uitdrukking komt, onderstreept door de vele prijzen en eervolle vermeldingen.

Druivenrassen:
Auxerrois 100%.

Wijnbereiding:
Vanaf het oogstjaar 2004 is men op Château Les Croisille ook “rosé d’été” gaan produceren, eveneens van 100% Auxerrois. Intensieve werkzaamheden in de wijngaarden aangevuld met het binnen het uur op de roestvrij stalen tanks opslaan van de oogst zijn de basis voor deze markante en smaakvolle rosé.Door het snel opslaan van de oogst voorkomt men oxidatie van de druiven en stelt men de hoge kwaliteit van de oogst veilig.Na 24 uur wordt door het “bloeden” van de rode wijn, de rosé afgetapt. Na deze scheiding van de gistende most wordt de jonge rosé verder als een witte wijn gevinificeerd.De rosé wordt geklaard met eiwit alvorens op het Château te worden gebotteld.

Bewaarpotentieel:
2 jaar.

Proefnotities:
Vers geplukt klein donkerrood zomerfruit als bosbessen, bramen, aardbei en kersen in zowel het weelderige aroma alsook in de volle smaak. Een goede begeleider bij het diner. Plezierig frisse afdronk met een hint van zachte zuren.

Schenktemperatuur:
7 tot 8 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, rauwkost, gebakken visgerechten, gegrild blank vlees en rode pasta’s.

Afname 1-11 flessen: €5,86 (inclusief btw: €7,09)
Afname 12 flessen of meer: €5,37 (inc btw: €6,50)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!