Wijnbeschrijving - Proefnotities

4. "Château La Brie" 2013 Plenitude
  Vorige pagina       Pagina Printen  

04. Rood Cuvée la Plénitude 2003
Château La Brie Bergerac


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château La Brie zijn gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac. De wijngaarden beslaan circa 55 ha kalkrijke kleigronden. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 20 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 40 jaar hebben.

Château La Brie:
Château La Brie werd in 1984 gestart als ″Lycée Viticole″, vergelijkbaar met een Hoge School voor de Wijnbouw. De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld. 60% van de wijn wordt geëxporteerd naar landen in Noord Europa, 40% blijft binnen Frankrijk waarvan het grootste deel direct, via de aan het bedrijf verbonden boetiek, aan particulieren wordt verkocht.

Druivenrassen:
Merlot 65%, Cabernet Sauvignon 30%, Cabernet Franc 5%,

Wijnbereiding:
Om een volle fruitige TOPwijn als “La Plénitude” te maken moet men stevig aan het werk in de wijngaard. Sterke reductie van het volume door wegnemen van een deel van de nog groene druiven, goede bewerking van de bodem, wegnemen van bladeren die de druiven afdekken, de oudste delen van de wijngaard gebruiken met een lage plantdichtheid. Daarna moet men ook echt aan het werk in de kelder. De drie verschillende druivenrassen die in deze wijn worden verwerkt worden apart van elkaar gevinificeerd. Na beëindiging van dit proces volgt de houtrijping van circa 18 maanden op nieuwe eiken houten vaten, eveneens per duivensoort. Op basis van de verschillende karakteristieke kenmerken van ieder van deze drie wijnen wordt nu de samenstelling van de “Cuvée la Plénitude” bepaald.

Bewaarpotentieel:
10 tot 15 jaar.

Proefnotities:
Volle fruitige, robijn rode wijn is jong gerijpt waardoor naast kersen, dominant klein, vers donker bosfruit in de smaak aanwezig is, aangevuld met zachte natuurlijke nuances van houtrijping zoals tonen vanille, noten en tabak. De ronde tannines geven de wijn een romigheid alsook een mooie combinatie met de smaken. In de lange, eveneens romige afdronk enige tonen van cacao.

Schenktemperatuur:
18 tot 20 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Gebakken en gegrild rundvlees, wildgerechten, stevig gevogelte.

Afname 1-11 flessen: €13,36 (inclusief btw: €16,17)
Afname 12 flessen of meer: €12,25 (inc btw: €14,82)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!