Wijnbeschrijving - Proefnotities

38. "Les Olivets" 2008 Hout gerijpt
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

38. Rood Ch du Pape 2008
Domaine Roger Sabon
″Les Olivets″

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Roger Sabon voor deze Châteauneuf du Pape zijn gelegen op de hoge plateau’s in het Rhonedal rond het dorp Châteauneuf du Pape. De wijngaarden beslaan ruim 7 ha waarvan deels kalkhoudende kleigronden alsook gronden met de voor het gebied zo typerende grote ronde keien. Deze keien absorberen gedurende de dag de zonnewarmte die tijdens de koelere nachten weer wordt uitgestraald naar de laag hangende druiven. Hierdoor verkrijgt men ook tijdens de nachten een relatief stabiele hoge temperatuur en dus meer suikers in de druiven.

Domaine Roger Sabon:
De grondlegger van het Domaine, Roger Sabon, heeft niet alleen aan zijn drie zonen het bedrijf nagelaten maar tevens zijn ambitie om ieder jaar te proberen weer een betere wijn te maken. De wijngaarden zijn zeer uiteenlopend van bodemstructuur en zijn verdeeld over vlaktes in het Rhonedal, de Lirac en de Châteauneuf du Pape. Delen van deze wijngaarden bestaan uit zeer oude wijnstokken. Met als uitgangspunt de traditionele werkwijze brengt men langs de weg van intensieve handmatige bewerking van de wijngaarden en strenge selectie en reductie van de opbrengst, uitsluitend de beste druiven, volledig van de steeltjes ontdaan, in de cuves om aan de wijnbereiding deel te nemen.

Druivenrassen:
Dominant Grenache, aangevuld met Syrah en Cinsault.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt 15 tot 20 dagen. Na de vinificatie wordt de jonge wijn van de verschillende druivenrassen gescheiden voor circa 12 tot 15 maanden opgevoerd op houten vaten. 20% in kleine houten vaten zoals in de Bordeaux regio in gebruik en 80% op grote houten vaten (foudre) zoals typisch voor de regio rond de stad Orange. Na deze houtrijping wordt de wijn nog enige tijd in de Cuve opgeslagen waardoor deze meer homogeniteit en structuur krijgt waarna de definitieve samenstelling van de assemblagewijn wordt bepaald. Zachte tannines en de natuurlijke aroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
10 - 20 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een diepe robijn rode kleur. De aroma’s van rood en zwart bosfruit, aangevuld met kruidigheid en tonen van tabak, openen zich snel als de wijn goed door het glas wordt gewalst. De jonge tannines uit de schil aangevuld met de tannines uit de houtrijping geven de wijn kracht, balans en stevigheid.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Gegrild en/of gekruid vlees, gevogelte, gebakken rood vlees, wildgerechten.

Afname 1-11 flessen: €16,04 (inclusief btw: €19,41)
Afname 12 flessen of meer: €14,70 (inc btw: €17,79)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!