Wijnbeschrijving - Proefnotities

36. "Chapelle de Maillac" 2015 Cuvée Lirac
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

36. Rood Lirac 2008
Domaine Roger Sabon
Chapelle de Maillac

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Roger Sabon voor deze Lirac zijn gelegen op de hoger gelegen plateau’s in het Rhonedal nabij het dorp Châteauneuf du Pape. De wijngaarden beslaan ruim 6 ha waarvan deels kalkhoudende kleigronden alsook gronden met de voor het gebied zo typerende ronde keien, in dit geval van een klein formaat.

Domaine Roger Sabon:
De grondlegger van het Domaine, Roger Sabon, heeft niet alleen aan zijn drie zonen het bedrijf nagelaten maar tevens zijn ambitie om ieder jaar te proberen weer een betere wijn te maken. De wijngaarden zijn zeer uiteenlopend van bodemstructuur en zijn verdeeld over vlaktes in het Rhonedal, de Lirac en de Châteauneuf du Pape. Delen van deze wijngaarden bestaan uit zeer oude wijnstokken. Met als uitgangspunt de traditionele werkwijze brengt men langs de weg van intensieve handmatige bewerking van de wijngaarden en strenge selectie en reductie van de opbrengst, uitsluitend de beste druiven, volledig van de steeltjes ontdaan, in de cuves om aan de wijnbereiding deel te nemen.

Druivenrassen:
Dominant Grenache, aangevuld met Syrah, Cinsault en Mouvèdre.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. De alcoholische gisting duurt 8 tot 20 dagen. Na beëindiging van de vinificatie wordt de jonge wijn voor circa 6 tot 8 maanden opgevoerd in kleine houten vaten zoals in de Bordeaux regio in gebruik of indien het jaar minder sterk is op grote houten vaten (foudre) zoals typisch voor de regio rond de stad Orange. Na deze houtrijping wordt de wijn nog enige tijd in de Cuve opgeslagen waardoor deze meer homogeniteit en structuur krijgt.
Zachte tannines en de natuurlijke aroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
3 - 5 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een diep robijn rode kleur. De aroma’s van rood en zwart zomerfruit, aangevuld met kruidigheid, peper en tonen van tabak en kreupelhout, openen zich snel als de wijn goed door het glas wordt gewalst. De zachte tannines uit de schil geven de wijn balans en maken de wijn zeer toegankelijk om ook jong gedronken te worden.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, gegrild en/of gekruid vlees, gevogelte, gebakken rood vlees, wildgerechten.

Afname 1-11 flessen: €9,54 (inclusief btw: €11,54)
Afname 12 flessen of meer: €8,75 (inc btw: €10,58)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!