Wijnbeschrijving - Proefnotities

32. "Vieux Château Goujon" 2010 houtgerijpt
  Vorige pagina       Pagina Printen  

32. Rood Vieux Ch. Goujon
Montagne Saint Emilion 2010


Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine du Grand Ormeau beslaan in totaal 21 ha, waaronder Lalande de Pomerol, Pomerol en Montagne Saint Emilion. De grond bestaat uit kalkhoudende kleigronden met verspreid liggende kiezelbedden. De ondergrond bestaat uit ijzerhoudend kalkgesteente. De diverse wijngaarden binnen de onderscheidende gebieden hebben allen hun eigen namen, zoals: Vieux Château Goujon – Montagne Saint Emilion, Fleur des Ormes – Lalande de Pomerol en Château La Truffe – Pomerol.

Domaine du Grand Ormeau:
De naam betekent: Domein van de grote iep. Bomen die men in deze regio veel tegenkomt. Het betreft een reeds vier generaties oud familiebedrijf. De huidige eigenaar, Frédéric Garde, heeft de ambitie om in combinatie met het goede van de moderne technieken ieder jaar te proberen weer een betere wijn te maken. De wijngaarden zijn uiteenlopend van bodemstructuur. Delen van deze wijngaarden bestaan uit zeer oude wijnstokken. Met als uitgangspunt de traditionele werkwijze brengt men langs de weg van intensieve handmatige bewerking van de wijngaarden en strenge selectie en reductie van de opbrengst, uitsluitend de beste druiven, volledig van de steeltjes ontdaan, in de cuves om aan de wijnbereiding deel te nemen. De oogst wordt volledig met de hand binnengehaald.

Druivenrassen:
Merlot 100%.

Wijnbereiding:
De gemiddelde leeftijd van deze 1,3 ha wijngaarden bedraagt 25 jaar. De wijn wordt op traditionele wijze gevinifieerd. De alcoholische gisting duurt 15 tot 30 dagen. Na de vinificatie wordt de jonge wijn voor circa 12 maanden opgevoerd op eiken houten vaten van één en twee jaar oud. Na deze houtrijping wordt de wijn nog enige tijd in de Cuve opgeslagen waardoor deze meer homogeniteit en structuur krijgt. Ronde tannines en de natuurlijke fruitaroma’s worden gedurende deze periode goed in de jonge wijn opgenomen. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
4 - 6 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een robijn rode kleur. Aroma’s van gerijpt klein rood zomerfruit en zwart bosfruit openen zich snel als de wijn goed door het glas wordt gewalst. In de smaak aangevuld met toastachtig hout en tonen vanille. Dit tezamen geeft de wijn balans en een romige zaligheid. Sappig
toegankelijk en prachtig op dronk.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Gegrild en/of gekruid vlees, gevogelte, gebakken rood vlees, wildgerechten.

Afname 1-11 flessen: €11,23 (inclusief btw: €13,59)
Afname 12 flessen of meer: €10,29 (inc btw: €12,46)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!