Wijnbeschrijving - Proefnotities

31. Brut "Crémant Rosé de Pinot Noir" Sohler
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

31. Crémant d’Alsace Rosé Brut - 2005
Domaine Jean-Marie Sohler
ElzasRegio en de bodem:
De bodem van de Elzas verschilt sterk. Kleiachtige kalkgronden, kleiachtige leemgronden, zandgronden met kiezelbedden, kalkgronden, lössgronden en de mooiste gronden zijn de graniet plateaus.
De wijngaarden van Domaine Sohler beslaan 9 hectaren, verdeeld over 70 percelen waarin alle eerder genoemde grondsoorten voorkomen. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden is 30 jaar. De Pinot Noir van Domaine Sohler staat op zandgrond met kiezelbedden en wordt met de hand geoogst.

Het microklimaat op de zuidhellingen zorgt ervoor dat de Pinot Noir eind september goed rijp is om geoogst te worden.

Domaine Jean-Marie Sohler:
Domaine Sohler is een traditioneel familiebedrijf waarin vader Jean-Marie en zoon Hervé beide actief zijn. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte variërend van 240 tot 320 meter. Staande in de wijngaarden overziet men het dorp Blienschwiller waar Domaine Sohler is gevestigd. Wijn maken doet de familie Sohler al eeuwen lang. Zo lang bestaan ook de beide vakwerkhuizen uit 1563, afgebeeld in het logo van het domein, hetgeen ook nu nog steeds het woonhuis en de wijnkelder van de familie zijn. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf op traditionele wijze gevinifieerd en gebotteld.

Druivenrassen:
100% Pinot Noir.

Wijnbereiding:
Deze Crémant Brut wordt als uitzondering op de regel wat oogstjaren betreft niet gemengd en voert dus in tegenstelling tot vele andere mousserende wijnen wel een oogstjaar op het etiket. De stille basis voor deze rosé Crémant wordt door het na één tot twee dagen laten “bloeden” van de rode wijn verkregen.
De eerste gisting vindt plaats in Frans eiken houten foudres, gevolgd door de tweede fermentatie in de fles. Aan de jonge rosé wijn wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 6 bar. Ook vormt zich in deze minimaal 9 maanden gisting vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en als “dosage” aangevuld.

Bewaarpotentieel:
5 - 6 jaar.

Proefnotities:
Fijne zachte mousse, een romig aroma van gerijpt, klein rood zomerfruit, aangevuld met tonen bosbessen. Frisheid in de smaak en lange afdronk vol nuance

Schenktemperatuur:
8 tot 10 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, paté, worst, romige kazen, tonijn.

Afname 1-11 flessen: €12,61 (inclusief btw: €15,26)
Afname 12 flessen of meer: €11,56 (inc btw: €13,99)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!