Wijnbeschrijving - Proefnotities

24. "Daniel Crochet" 2014 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  

24. Rosé Cuvée 2011
Domaine Daniel Crochet SancerreRegio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Daniel Crochet zijn gelegen rond het dorp Bué circa 7 km ten Zuidwesten van het dorp Sancerre. De wijngaarden beslaan ruim 9 ha kalkmergel, tufsteen -en kleigronden. De gemiddelde leeftijd van de rode -en witte druivenstokken is 25 jaar.

Domaine Daniel Crochet:
Na het voltooien van zijn opleiding aan het ″Lycée Viticole d’Avize″ te Marne, nam Daniel Crochet met zijn vrouw het toenmalige familiebedrijf over. Indien de bodem dit toelaat, bij 70% van de wijngaarden is dit het geval, worden de graspaden tussen de druivenstokken zeer goed onderhouden. Dit gaat erosie tegen en komt de structuur van de bodem ten goede. De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld. De wijnen uit de Sancerre genieten een grote bekendheid en daarmee populariteit en worden over de gehele wereld verkocht. De Sancerre beslaat echter maar 2.656 ha. en in het licht van de wereldwijde vraag dus een relatief schaars product. 80% van het volume is droge witte wijn, de overige 20% zijn rosé en rode wijnen. Deze laatste twee zijn dus echte bijzonderheden!

Druivenrassen:
Pinot Noir 100%.

Wijnbereiding:
De productie van rosé wijnen in de Sancerre is met circa 7% slechts zeer beperkt. Dit heeft sterk te maken met het beperkt aanwezig zijn van de juiste bodemstructuur voor deze druif. De druiven worden met de hand geoogst. In combinatie met de wijze van snoeien van de wijnstokken wordt een sterke reductie van het volume bewerkstelligd. Dit komt de kwaliteit van de druiven ten goede en daarmee de kwaliteit van de rosé. Het sap gist slechts voor 24 uur mee op de most, waarna het wordt afgetapt en verder als witte wijn wordt gevinifieerd. De wijn wordt vervolgens op het Domaine gebotteld.
De wijn wordt gemaakt van 1 druivensoort en wordt daarmee ook wel aangeduid als een “Cépagewijn”.

Bewaarpotentieel:
2 tot 3 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een donker roze kleur. Een vol en krachtig aroma van vers geplukt zomerfruit in combinatie met tonen van kersen opent zich direct. Een rijke aromatische wijn, stevig en vol nuances. De zachte droge tonen in de smaak, gevolgd door een lange, genuanceerde afdronk.

Regelmatig met ster (*) (ren)bekroond in de toonaangevende Franse wijngids “Le Guide Hachtte des Vins“.

Schenktemperatuur:
11 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
zeebanket, tonijn, ossenhaas tartaar, rauwkost, gerookte vis.

Afname 1-11 flessen: €8,96 (inclusief btw: €10,84)
Afname 12 flessen of meer: €8,21 (inc btw: €9,94)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!