Wijnbeschrijving - Proefnotities

29. "Domaine Fournery" 2016 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

29. Rosé Cuvée 2011
Cave du RAZÈ
S
Cô
tes de la Malepère

Regio en de bodem:
De wijngaarden van “des Côtes de la Malepère” zijn gelegen op kiezelplateau’s ten zuiden van de historische plaats Carcassonne, aan de voet van de Pyreneeën, 70 km van de Middellandse Zee. De wijngaarden beslaan in totaal 654 ha. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 12 jaar. Omdat hier uitsluitend een wijnwetgeving voor rode wijn en rosé geldt komen witte druivenstokken hier niet voor. Het klimaat is dominant Mediterraan en ondergaat in de zomer een verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan.

Domaine de Fournery:
De wijngaarden van Domaine de Fournery beslaan 55 ha. en liggen rond het dorp Routier. De productie bedraagt 60 hl per ha. De wijnen worden gevinificeerd bij Cave du RAZÈS. Cave du RAZÈS werd in 1949 opgericht met als doel de krachten van de vele kleine wijnboertjes te bundelen. Momenteel zijn er 402 wijnbedrijven bij aangesloten en wordt het als een belangrijke producent in het zuiden van Frankrijk aangemerkt.

Druivenrassen:
Cinsault, Cabernet Franc 70%, Merlot 30%.

Wijnbereiding:
Het druivensap wordt al na 1 dag van de gistende most afgetapt. De verschillende druivensoorten worden apart gevinificeerd. De vinificatie van rosé verloopt als die van witte wijnen en dus is de temperatuur hierbij met maximaal 20°C laag. Hierdoor blijven de aroma’s goed bewaard. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel continu gemengd. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen

Bewaarpotentieel:
2 - 3 jaar.

Proefnotities:
Deze rosé bezit een rijke schakering aan aroma’s. Naast de geur van rozen treft men ook duidelijke tonen van licht rood en rijp fruit als aardbeien en frambozen. De frisse, zachte smaak aangevuld met ronde tonen van bessen geeft een prachtige balans tussen de natuurlijke zuren en de Mediterrane restzuikers. Een mooie genuanceerde afdronk maakt deze rosé tot een topper. Deze rosé kreeg tijdens het “Concours Agricole de Paris 2004” een gouden medaille. De toonaangevende wijngids “Le Guide Hacette des Vins 2005” geeft deze rosé naast de vermelding ook nog eens 2 – sterren, hetgeen staat voor “onderscheidende kwaliteit”.

Schenktemperatuur:
10 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, paté, salades, Italiaans gekruide gerechten, pasta’s, gegrilde visgerechten, kazen.

Afname 1-11 flessen: €5,08 (inclusief btw: €6,15)
Afname 12 flessen of meer: €4,66 (inc btw: €5,64)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!