Wijnbeschrijving - Proefnotities

28. "Cave du Razès" 2013 Hout Chardonnay
  Vorige pagina       Pagina Printen  

28. Sec Chardonnay Cuvée Prestige 2010
Cave du RAZÈ
S
Cô
tes de Prouilhe

Regio en de bodem:
De wijngaarden van “des Côtes de Prouilhe”zijn gelegen ten zuiden van de historische plaats Carcassonne, aan de voet van de Pyreneeën, 70 km van de Middellandse Zee. De wijngaarden beslaan slechts enkele honderden hectare kalkrijke kleigronden en moet dus gezien worden als een in hoofdzaak regionale georiënteerd gebied. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 10 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 15 jaar hebben. Het klimaat is dominant Mediterraan en ondergaat in de zomer een verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan.

Cave du RAZÈS:
Cave du RAZÈS werd in 1949 opgericht met als doel de krachten van de vele kleine wijnboertjes te bundelen. Momenteel zijn er 402 wijnbedrijven bij aangesloten en wordt het als een belangrijke producent in het zuiden van Frankrijk aangemerkt.De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld.

Druivenrassen:
Chardonnay 100%.

Wijnbereiding:
Deze droge witte wijn wordt gemaakt van 1 druivensoort en wordt daarmee ook wel aangeduid als een “Cépagewijn”. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel continu gemengd. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen

Na beëindiging van de vinificatie wordt de wijn voor 8 tot 12 maanden opgelegd op Franse eiken houten vaten. Na het bottelen worden de flessen nog tenminste 12 maanden in de kelders opgelegd om een eerste flesrijping te garanderen

Bewaarpotentieel:
5 jaar.

Proefnotities:
Als de Chardonnay wordt opgelegd op eiken houten vaten dan ontstaat er werkelijk iets bijzonders! Deze aromatische, fruitige, helder witte wijn heeft tevens een zweem groen in zijn kleur.De Mediterrane invloed brengt het droge karakter van de wijn in balans met de natuurlijke suikers. Hierdoor ontstaat een verfijnde frisse smaak van exotisch fruit aangevuld met een vol aroma van witte bloemen en vanille. De genuanceerde afdronk heeft de vitaliteit van gerijpte tannine en is een mooie voortzetting van smaken en aroma. Deze wijn is na drie jaar flesrijping geheel ontwikkeld en dus op dronk.

Schenktemperatuur:
12 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, zeebanket, visgerechten, kalfsvlees, varkensvlees, pasta’s, kazen.

Afname 1-11 flessen: €7,16 (inclusief btw: €8,66)
Afname 12 flessen of meer: €6,56 (inc btw: €7,94)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!