Wijnbeschrijving - Proefnotities

26. "Daniel Crochet" 2012 Cuvée Prestige
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

26. Rood Cuvée Prestige 2006
Domaine Daniel Crochet
Sancerre

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Daniel Crochet zijn gelegen rond het dorp Bué circa 7 km ten Zuidwesten van het dorp Sancerre. De wijngaarden beslaan ruim 9 ha kalkmergel, tufsteen -en kleigronden. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar. De gemiddelde leeftijd van de witte druivestokken voor de Cuvée Prestige is 40 jaar.

Domaine Daniel Crochet:
Na het voltooien van zijn opleiding aan het ″Lycée Viticole d’Avize″ te Marne, nam Daniel Crochet met zijn vrouw het toenmalige familiebedrijf over. Indien de bodem dit toelaat, bij 70% van de wijngaarden is dit het geval, worden de graspaden tussen de druivenstokken zeer goed onderhouden. Dit gaat erosie tegen en komt de structuur van de bodem ten goede. De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld. De wijnen uit de Sancerre genieten een grote bekendheid en daarmee populariteit en worden over de gehele wereld verkocht. De Sancerre beslaat echter maar 2.656 ha. en in het licht van de wereldwijde vraag dus een relatief schaars product. 80% van het volume is droge witte wijn, de overige 20% zijn rosé en rode wijnen. Deze laatste twee zijn dus echte bijzonderheden!

Druivenrassen:
Pinot Noir 100%.

Wijnbereiding:
Door strenge selectie, reductie van het volume en oogsten met de hand worden uitsluitend de beste druiven in deze wijn verwerkt. De temperatuur wordt tijdens de eerste gisting zo laag mogelijk gehouden. Tijdens deze periode wordt er een maximum aan kleurstof aan de most onttrokken met eveneens het maximale behoud van aroma’s en smaakstoffen. Na beëindiging van de vinificatie wordt de jonge wijn voor circa 12 maanden opgelegd op Franse eiken houten vaten. Deze houtrijping brengt iets meer tannine in de wijn en geeft de structuur meer volheid. Ook deze wijn wordt tot slot op het Domaine gebotteld.

Bewaarpotentieel:
8 tot 10 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een robijn rode kleur. Het aroma van rijp rood zomerfruit als aardbeien, frambozen en bessen opent zich na goed walsen aangevuld met tonen vanille en kruiden. In de romige, zachte smaak en de lange afdronk, naast dit klein rood zomerfruit ook nuances van kersen en hazelnoten. De ronde tannines van de houtrijping geven de wijn een ziel. De mooie structuur van deze wijn blijkt uit de vele nuances in aroma, smaak en afdronk, allen in balans.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Kalfsvlees, varkensvlees, gevogelte, pasta’s en tonijn.

Afname 1-11 flessen: €13,25 (inclusief btw: €16,03)
Afname 12 flessen of meer: €12,15 (inc btw: €14,70)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!