Wijnbeschrijving - Proefnotities

23. "Daniel Crochet" 2016 Cuvée Prestige
  Vorige pagina       Pagina Printen  

23. Sec Cuvée Prestige 2011
Domaine Daniel Crochet
Sancerre

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine Daniel Crochet zijn gelegen rond het dorp Bué circa 7 km ten Zuidwesten van het dorp Sancerre. De wijngaarden beslaan ruim 9 ha kalkmergel, tufsteen -en kleigronden. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 40 jaar hebben.

Domaine Daniel Crochet:
Na het voltooien van zijn opleiding aan het ″Lycée Viticole d’Avize″ te Marne, nam Daniel Crochet met zijn vrouw het toenmalige familiebedrijf over. Indien de bodem dit toelaat, bij 70% van de wijngaarden is dit het geval, worden de graspaden tussen de druivenstokken zeer goed onderhouden. Dit gaat erosie tegen en komt de structuur van de bodem ten goede. De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld. De wijnen uit de Sancerre genieten een grote bekendheid en daarmee populariteit en worden over de gehele wereld verkocht. De Sancerre beslaat echter maar 2.656 ha. en in het licht van de wereldwijde vraag dus een relatief schaars product. 80% van het volume is droge witte wijn, de overige 20% zijn rosé en rode wijnen. Deze laatste twee zijn dus echte bijzonderheden!

Druivenrassen:
Sauvignon 100%.

Wijnbereiding:
De wijn wordt op traditionele wijze gevinificeerd. Gedurende de vinificatie wordt het bezinksel dat hierbij ontstaat continu gemengd door middel van een roermechanisme. Hierdoor ontstaat een intensief contact met de jonge wijn en wordt een maximaal aroma en een optimale smaak verkregen. Langs de weg van strenge selectie, reductie van het volume, gebruik van de oudste stokken en oogsten met de hand wordt een duidelijk onderscheidende “Prestige-wijn” gemaakt zonder houtrijping waarmee het typerende volle fruitige, frisse karakter van de Sancerre behouden blijft.

Bewaarpotentieel:
6 tot 8 jaar.

Proefnotities:
De wijn heeft een heldere witte kleur. Het volle aroma van rijp, blank fruit en peer in combinatie met minerale tonen opent zich direct. Een sterk aromatische wijn met in de smaak een spectrum aan nuances. Een uitstekende balans tussen de zachte droge tonen in de smaak en de bijna weelderige afdronk van witte bloemen als Seringen vermengd met die van rijp blank fruit. Een blank juweel!

Schenktemperatuur:
11 tot 13 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
zeebanket, rauwkost, diverse visgerechten, kalfsvlees, varkensvlees, kipgerechten, gevogelte, Crotin de Chavignol.

Afname 1-11 flessen: €11,13 (inclusief btw: €13,47)
Afname 12 flessen of meer: €10,21 (inc btw: €12,35)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!