Wijnbeschrijving - Proefnotities

19. "Ch.les Croisille" 2009 Cuvée Croizillon
  Vorige pagina       Pagina Printen  

19. Rood Cuvée 2009
Château Les Croisille
Cahors

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Les Croisille liggen op het eerste plateau, rond het zeer kleine dorpje Fages, op 20 km afstand van de departementshoofdstad Cahors. De bovenlaag van de wijngaarden bestaan uit kleihoudende kiezelgronden. De onderlaag wordt gevormd door arme, kalkhoudende plateaus. Uitstekend geschikt voor de wijndruif en verder voor vrijwel niets. Hiermee wordt de basis gelegd voor de “zwarte wijnen” uit de Cahors waar alleen een wijnwetgeving voor rode wijnen van toepassing is. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken van de wijngaarden van Château Les Croisille is 25 jaar.

Château Les Croisille:
Cécile en Bernard Croisille bezitten met “Château Les Croisille″ 13 ha. wijngaarden in de Cahors. Hoewel de wijnbereiding zeer traditioneel is weet men hier met de voor de Cahors markante druif de Auxerrois (=Malbec, Cot), aangevuld met een klein percentage van de doorgaans soepele Merlot een jong drinkbare fruitige wijn te produceren. Vanaf 1999 maakt men hier een topwijn “DIVIN”van alleen de Auxerrois waarin het succes van het streven naar een hoge kwaliteit bijzonder goed in tot uitdrukking komt. De vele prijzen en eervolle vermeldingen onderstrepen dit nog eens.

Druivenrassen:
Auxerrois 80%, Merlot 20%.

Wijnbereiding:
De selectie van de druiven begint met de “groene oogst” waarbij het aantal trossen per wijnstok wordt beperkt. Hierdoor wordt niet de in de wijnwetgeving toegestane 60 hl. per hectare geproduceerd maar slechts 50 hl. Tijdens de eerste gisting van 15 tot 18 dagen wordt de most regelmatig door het druivensap geroerd. Hierdoor ontstaat een zeer intens contact met de most en vindt er een optimale uitwisseling van stoffen plaats hetgeen de wijn een volle structuur geeft. De temperatuur wordt zo laag mogelijk gehouden, circa 17 graden, om zo weinig mogelijk tannine in de wijn te krijgen. Hierdoor blijft de wijn soepeler en is deze sneller drinkbaar. Na 12 tot 15 maanden wordt de wijn geklaard met eiwit alvorens op het Château te worden gebotteld.

Bewaarpotentieel:
5 - 7 jaar.

Proefnotities:
Deze jonge diep rode Cahors wijn heeft naast het ronder worden door 2 jaar flesrijping ook de kracht en vitaliteit die een jonge wijn typeert. Het dominant naar cassis geurende aroma in combinatie met een krachtige structuur in de wijn maakt dat dit een wijn voor liefhebbers van een iets zwaardere wijn is. De aroma’s, smaken en afdronk hebben een dominant karakter van donker rijp bosfruit (bramen, bosbessen, kersen) aangevuld met tonen van tabak en leer.

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Wild, eendgerechten, gebraden / gegrild rood vlees, gevogelte, stevige kazen.

Afname 1-11 flessen: €7,66 (inclusief btw: €9,27)
Afname 12 flessen of meer: €7,02 (inc btw: €8,50)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!