Wijnbeschrijving - Proefnotities

15. "Domaine de Montlong" 2007
  Vorige pagina       Pagina Printen  

15. Champenoise Brut 2007
Domaine de Montlong
Bergerac

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Domaine de Montlong zijn hoog gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac, vlakbij het dorp Pomport. De wijngaarden beslaan circa 20 ha kalkrijke kleigronden met als onderliggende laag een voor de Périgord streek kenmerkende goed waterdoorlatende zachte zandsteen. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 20 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 25 jaar hebben.

Domaine de Montlong:
Domaine de Montlong is een traditioneel familiebedrijf zoals velen in de regio rond Bergerac.

Onderscheidend in de regio is het bedrijf wel met de productie van haar Champenoise. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf op traditionele wijze gevinificeerd en gebotteld.

Druivenrassen:
Sauvignon, Sémillon en Muscadelle.

Wijnbereiding:
Champenoise wijnen worden bijna altijd in jaargangen gemengd en voeren op de fles dus nooit een oogstjaar. Dit mengen gebeurt tijdens het oversteken van de jonge witte wijnen direct na de alcoholische gisting. Dit is het samenstellen van de “Cuvée”. Aan de Cuvée wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Dit wordt gebotteld in de bekende champagnefles, echter met een tijdelijke (kroon)kurk. Tijdens de opslag ontstaat in de fles een tweede alcoholische gisting met als resultaat een beetje alcohol en het beoogde koolzuurgas wat de prikkelende belletjes geeft. De druk in de fles loopt tijdens de gisting op de fles op tot circa 7 bar. Ook vormt zich in deze 15 maanden vrij veel depot. Als de definitieve kurk wordt aangebracht wordt eerst dit depot wat in een ijsprop onder de tijdelijke kurk is verzameld verwijderd en dit verwijderde volume aangevuld (dosage).

Bewaarpotentieel:
3 - 5 jaar.

Proefnotities:
Een sprankelende vitaliteit in de aroma’s van bloemen en blank fruit.Het droge karakter van deze “Brut” komt mooi in de afdronk tot zijn recht. Een mooie balans tussen de zachte genuanceerde smaken in de mond en droge tonen in de afdronk.

Schenktemperatuur:
12 tot 14 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met aardbeien, zeebanket, oesters, gerookte zalm, tapas, eigerechten, sushi, Thaise hapjes, zachte kazen.

Afname 1-11 flessen: €10,33 (inclusief btw: €12,50)
Afname 12 flessen of meer: €9,47 (inc btw: €11,46)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!