Wijnbeschrijving - Proefnotities

14. "Château Belingard" 2010 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  

14. Monbazillac Cuvée 2007
Château Bèlingard
Bergerac

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Bèlingard zijn hoog gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac, vlakbij het dorp Pomport. De wijngaarden beslaan circa 90 ha kalkrijke kleigronden met als onderliggende laag een voor de Périgord streek kenmerkende goed waterdoorlatende zachte zandsteen. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 35 jaar hebben.

Château Bèlingard:
Château Bèlingard werd al in 1903 genoemd in de uitgave ″Bergerac et ses vins″ met 100 vaten rode en 50 vaten witte wijn. In 1980 nam de huidige Graaf De Bosredon het bedrijf van zijn vader over. Samen met zijn vrouw streven zij er naar ieder volgend jaar een iets betere wijn te produceren. Deze ambitie plaatst Château Bèlingard stevig in de top van kwaliteitsproducenten in de regio. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld.

Naast een groot exportvolume is ook de Franse handel van belang. De verkoop en proeverijen op het Château zijn een aanrader en in gezelschap van de Comte de Bosredon een waar plezier!

Druivenrassen:
Sauvignon 5%, Sémillon 90%, 5% Muscadelle.

Wijnbereiding:
De overrijpe druiven, op de schil aangetast door de Botrytis Cinerea schimmel, wat ook wel “edele rotting” wordt genoemd, worden in oktober tot begin november geoogst. Het persen verloopt zeer geleidelijk waardoor het beste van de persing wordt gebruikt. Het sap wordt gevinificeerd bij 20°C. Het hoge suikergehalte in het sap maakt het mogelijk dat na het beëindigen van de vinificatie er nog een hoog percentage natuurlijke restsuikers in de wijn aanwezig is, hetgeen deze wijn zijn typerende smaken en aroma’s geeft. Na zes maanden wordt de jonge wijn gescheiden van het bezinksel en voor 12 tot 18 maanden op Franse eiken houten vaten opgeslagen. Voor het bottelen op het Château wordt de wijn nog licht gefilterd.

Bewaarpotentieel:
8 - 10 jaar.

Proefnotities:
De houtrijping geeft naast de duidelijke aanwezigheid van blank tropisch fruit ook minder geprononceerde aroma’s en smaken zoals bloemen en honing en ontstaat er die prachtige complexiteit en een mooie balans tussen tropisch zoet in de mond met zachte zuren in de afdronk.
Over het geheel een volle, vette wijn die in het glas hangt.

Schenktemperatuur:
10 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief met blauwe kazen, eenden –of ganzenleverpaté (foie gras), paté a la campagne, blank vlees, meloensalade met honingdressing.
Dessert met rood fruit, appelgebak of chocolade.

Afname 1-11 flessen: €9,73 (inclusief btw: €11,77)
Afname 12 flessen of meer: €8,92 (inc btw: €10,79)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!