Wijnbeschrijving - Proefnotities

12. "Château Belingard" 2007 ORTUS
  Vorige pagina       Pagina Printen  

12. Rood ORTUS Château Bèlingard
Bergerac

Regio en de bodem:
Château Boudigand is een tweede naam van Bèlingard.

De wijngaarden van Château Bèlingard zijn hoog gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac, vlakbij het dorp Pomport. De wijngaarden beslaan circa 90 ha kalkrijke kleigronden met als onderliggende laag een voor de Périgord streek kenmerkende goed waterdoorlatende zachte zandsteen. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 30 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 35 jaar hebben.

Château Bèlingard:
Château Bèlingard werd al in 1903 genoemd in de uitgave ″Bergerac et ses vins″ met 100 vaten rode en 50 vaten witte wijn. In 1980 nam de huidige Graaf De Bosredon het bedrijf van zijn vader over. Samen met zijn vrouw streven zij er naar ieder volgend jaar een iets betere wijn te produceren. Deze ambitie plaatst Château Bèlingard stevig in de top van kwaliteitsproducenten in de regio. Alle wijnen worden op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld.

Naast een groot exportvolume is ook de Franse handel van belang. De verkoop en proeverijen op het Château zijn een aanrader en in gezelschap van de Comte de Bosredon een waar plezier!

Druivenrassen:
Merlot 65%, Malbec 15%.
Cabernet Sauvignon 20%.

Wijnbereiding:
De druiven van de oudste stokken worden met de hand geoogst en streng geselecteerd. Tijdens de eerste gisting van 24 dagen wordt de most, op basis van het rijpen van de tannines, door het druivensap geroerd. Hierdoor ontstaat een zeer intens contact met de most en vindt er een optimale uitwisseling van stoffen plaats hetgeen de wijn een prachtige volle structuur geeft. De Frans eikenhouten vaten zijn voor 100% nieuw en afkomstig van de beste vatenmakers. De houtrijping duurt circa 18 maanden. De wijn wordt geklaard met eiwit en gedeeltelijk gefilterd alvorens op het Château gebotteld.

Bewaarpotentieel:
10 - 15 jaar.

Proefnotities:
Deze rode TOPPER heeft een robijnrode kleur. Een intens aroma van bloemen aangevuld met lichtrood fruit als aardbeien, bosbessen en tonen vanille. In de volle, complexe smaak geven de gerijpte tannines deze een ziel. De afdronk is lang en complex met dominante tonen van rood fruit. Een wijn voor liefhebbers!

Schenktemperatuur:
17 tot 18 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Wild, Eend, Gans, gebraden / gegrild rundvlees, stevige kazen.

Afname 1-11 flessen: €15,38 (inclusief btw: €18,60)
Afname 12 flessen of meer: €14,09 (inc btw: €17,05)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!