Wijnbeschrijving - Proefnotities

7. "Château La Brie" 2013 Cuvée
  Vorige pagina       Pagina Printen  

07. Monbazillac Cuvée 2011
Château La Brie
Bergerac

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château La Brie zijn gelegen op de zuidhellingen van de rivier de Dordogne, 10 km ten zuiden van de stad Bergerac. De wijngaarden beslaan circa 55 ha kalkrijke kleigronden. De gemiddelde leeftijd van de rode druivenstokken is 20 jaar terwijl de witte druivenstokken een gemiddelde leeftijd van 40 jaar hebben.

Château La Brie:
Château La Brie werd in 1984 gestart als ″Lycée Viticole″, vergelijkbaar met een Hoge School voor de Wijnbouw. De wijn wordt op het eigen bedrijf gevinificeerd en gebotteld. 60% van de wijn wordt geëxporteerd naar landen in Noord Europa, 40% blijft binnen Frankrijk waarvan het grootste deel direct, via de aan het bedrijf verbonden boetiek, aan particulieren wordt verkocht.

Druivenrassen:
Sauvignon 55%, Sémillon 35%, Muscadelle 10%.

Wijnbereiding:
Deze ″Vin Liquoreux″ is een langs natuurlijke weg geproduceerde likeurachtige wijn, vaak aangeduid als “dessertwijn”. Men oogst de druiven laat waardoor de Botytis schimmel die zich op de buitenkant van de druif ontwikkelt zijn “edele werk” kan doen. Het vocht verdwijnt voor een groot deel uit de druif en tegelijkertijd ontzuurt de schimmel de schil en voegt glycerine toe. Als de vinificatie wordt gestopt heeft men een optimaal evenwicht gevonden tussen warme tonen van exotisch zoet fruit en zachte ronde zuren van citrusfruit in de afdronk.

Bewaarpotentieel:
8 tot 10 jaar.

Proefnotities:
De typerende aroma’s van de diverse druivensoorten vervagen enigszins en worden vervangen door een geheel nieuw bouquet. In deze wijn is de circa 10% Muscadelle mede verantwoordelijk voor het aroma van gekonfijt fruit naast die van tropisch fruit als ananas en passievrucht. Ook duidelijke tonen van honing en gele pruimen. In de smaak, licht de kenmerkende rozijnen voor deze regio. De lange afdronk met een melange van tropisch blank fruit.

Schenktemperatuur:
10 tot 12 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Aperitief, eenden -of ganzenleverpaté (foie gras), paté a la campagne, blauwe kazen, meloen salade met honingdressing.
Dessert met rood fruit, appelgebak of chocolade.

Afname 1-11 flessen: €10,08 (inclusief btw: €12,20)
Afname 12 flessen of meer: €9,24 (inc btw: €11,18)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!