Wijnbeschrijving - Proefnotities

21. "Ch.les Croisille" 2009 DIVIN Cahors
  Vorige pagina       Pagina Printen  
Klik hier voor extra informatie

21. Rood DIVIN 2009
Château Les Croisille
Cahors

Regio en de bodem:
De wijngaarden van Château Les Croisille liggen op het eerste plateau, rond het zeer kleine dorpje Fages, op 20 km afstand van de departementshoofdstad Cahors. De bovenlaag van de wijngaarden bestaan uit kleihoudende kiezelgronden. De onderlaag wordt gevormd door arme, kalkhoudende plateaus. Uitstekend geschikt voor de wijndruif en verder voor vrijwel niets. Hiermee wordt de basis gelegd voor de “zwarte wijnen” uit de Cahors waar alleen een wijnwetgeving voor rode wijnen van toepassing is. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken van de wijngaarden van Château Les Croisille is ruim 25 jaar.

Château Les Croisille:
Cécile en Bernard Croisille bezitten met “Château Les Croisille″ 13 ha. wijngaarden in de Cahors. Hoewel de wijnbereiding zeer traditioneel is weet men hier met de voor de Cahors markante druif de Auxerrois (=Malbec, Cot), aangevuld met een klein percentage van de doorgaans soepele Merlot een jong drinkbare fruitige wijn te produceren. Vanaf 1999 maakt men hier een topwijn “DIVIN”van alleen de Auxerrois waarin het succes van het streven naar een hoge kwaliteit bijzonder goed in tot uitdrukking komt. De vele prijzen en eervolle vermeldingen onderstrepen dit nog eens.

Druivenrassen:
Auxerrois 100%.

Wijnbereiding:
De selectie van de druiven door de “groene oogst” waarbij het aantal trossen per wijnstok wordt beperkt, en met de hand geplukt. Hierdoor wordt niet de in de wijnwetgeving toegestane 60 hl. per hectare geproduceerd maar slechts 25 hl. Tijdens de eerste gisting van 30 tot 35 dagen wordt de most regelmatig door het druivensap geroerd. Hierdoor ontstaat een zeer intens contact met de most en vindt er een optimale uitwisseling van stoffen plaats hetgeen de wijn een volle structuur geeft. De temperatuur wordt zo laag mogelijk gehouden, circa 17 graden, om zo weinig mogelijk tannine in de wijn te krijgen. Hierdoor blijft de wijn soepeler en is deze sneller drinkbaar. Na 12 tot 18 maanden rijping op nieuwe Franse eiken houten vaten wordt de wijn geklaard met eiwit alvorens op het Château te worden gebotteld.

Bewaarpotentieel:
15 - 20 jaar.

Proefnotities:
Een topwijn met een weelderige intensiteit van donker rijp bosfruit aangevuld met kruidigheid van karamel, tabak en leer. Complexiteit en vol nuances in aroma, smaak en afdronk. Het dominant fruitige karakter maakt de wijn zeer plezierig drinkbaar voor nu, echter bewaren voor over 15 tot 20 jaar is ook geen probleem!

Schenktemperatuur:
18 tot 19 °C.

Wijn – Spijs combinatie:
Wild, eendgerechten, gebraden / gegrild rood vlees, gevogelte, stevige kazen.

Afname 1-11 flessen: €16,96 (inclusief btw: €20,52)
Afname 12 flessen of meer: €15,55 (inc btw: €18,81)

 
BOUCHONS - Gentiaan 2A - 1787 CM Den Helder- Tel: 0223 641 257 - Fax: 0223 691 232 - E-mail: info@bouchons.nl
Wijnen geselecteerd op smaak!